x

treća generacija

S jednim punjenjem baterije novi Renault ZOE može preći 390 kilometara

Renault ZOE treće generacije pokreće elektromotor koji nudi 136 konjskih snaga i 245 Nm obrtnog momenta.

Renaultov elektropokretan automobil premijerno se pojavio 2012. godine, a ZOE u svom trećem izdanju sa sobom donosi baterije čiji je kapacitet (52 kWh) dovoljan za prelazak 390 kilometara (prema WLTP normama).


Automobil koji će svoje mjesto pod suncem tražiti među automobilima kao što su Peugeot e-208 i Opel Corsa-e pokreće elektromotor koji u svom snažnijem izdanju nudi 136 konjskih snaga i 245 Nm obrtnog momenta, što je dovoljno za ubrzanje od 0 do 100 km/h ispod deset sekundi i maksimalnu brzinu 140 km/h. ZOE će se ponuditi i u kombinaciji sa slabijim elektromotorom (110 KS i 220 Nm).

Dvije vrste utičnica kriju se iza loga kompanije na prednjoj strani automobila, a za potpuno punjenje ispražnjenih baterija preko obične zidne utičnice potrebno je devet sati i 25 minuta. Najviše struje za najmanje vremena nudi kombinacija punjenja preko 50 kW punjača s kojom će ZOE nakon pola sata punjenja imati struje za 145 kilometara autonomije.

Kočnice su, pored osnovne funkcije, zadužene i za dopunjavanje baterija u vožnji, a ukupne performanse automobila trebale bi biti sasvim dovoljne za svakodnevne (pri)gradske uslove. Prvi primjerci u prodaji će se pojaviti početkom jeseni.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.