x

Saher torta, bečka kraljica čokoladnih poslastica

Jedna od najpoznatijih torti na svijetu sigurno je saher torta, zaštitni znak grada Beča. Ta starinska torta je zaštićeni suvenir austrijske prijestonice, ali i pravo uživanje u harmoniji i jednostavnosti okusa.

Mladi kuhar Franc Saher imao je samo 16 godina kada je 1832. godine austrijski vojvoda Klemens Vencel fon Meternih zatražio desert koji će oduševiti njegove goste. Dogodilo se to upravo u vrijeme kada je glavni poslastičar bio bolestan te je sav teret osmišljavanja novog deserta pao na mladog poslastičara bez mnogo iskustva. Vojvoda je bio jasan: "Nemojte me osramotiti večeras!"

Domišljati šegrt sastavio je jednostavan recept sa gorkom čokoladom, maslacem, šećerom, jajima, džemom od marelice, vanilin-šećerom i brašnom, dok je ostatak recepta dobro čuvana tajna. Neobičan spoj jake čokolade i marmelade oduševio je goste bečkog dvora, a posebno važna bila je činjenica da je čokoladna glazura na neki način konzervirala tortu.

Mnogi pak vjeruju da je saher torta nastala sasvim slučajno i da je slatkiš napravljen "od onoga što se našlo u kuhinji". Ipak, jednostavan i profinjen desert vremenom je prerastao u pravu instituciju. Međutim, historija saher torte bilježi važan fenomen - Tortenstreit ili "svađu zbog torte".

SVAĐA ZBOG TORTE

Hotel "Sacher" i poslastičarnica "Demel" više puta bili su na sudu zbog prepirke u vezi s tim ko pravi tortu prema originalnom receptu.

Sve je počelo kada je Francov najstariji sin Eduard, koji je naslijedio kulinarsku ostavštinu svog oca, usavršio recepturu torte za vrijeme učeničke prakse koju je obavljao u poslastičarnici "Demel". Originalna saher torta prvi put je i poslužena u "Demelu", a tek kasnije u hotelu "Sacher", koji je 1876. godine Eduard otvorio.

Nakon smrti Eduardove udovice Ane 1930. godine i bankrota hotela "Sacher", četiri godine kasnije, Eduardov sin, koji se takođe zvao Eduard, prijavio se za konkurs za posao u "Demelu" i prenio jedinu dozvolu za prodaju eduard saher torte toj poslastičarnici. Prve nesuglasice s novim vlasnicima hotela uslijedile su 1938. godine, kada su u hotelu "Sacher" zaštitili original saher tortu i kupcima je nudili i u prostorijama hotela i u uličnoj prodaji. Nakon Drugog svjetskog rata i okupacije vlasnici hotela "Sacher" tužile su 1954. godine "Demel".

Proces o pravima trajao je do 1965. godine, nakon čega je vansudskim dogovorom hotelu "Sacher" dato pravo da prodaje original saher tortu, a "Demel" je dobio pravo da svoje torte dekoriše trouglastim znakom S i natpisom Eduard Sacher torta.

RAZLIKE IZMEĐU DVIJE TORTE

Hotel "Sacher" recepturu svoje torte dobro skriva. Ono što se zna jeste da koriste tri posebne vrste čokolade, koju ekskluzivno za njih proizvode različiti proizvođači iz Njemačke i Belgije. Njihova torta ima dva sloja marmelade, u sredini i ispod čokoladne glazure, dok se kod "Demelove" biskvit premazuje toplom marmeladom i ima jedan sloj ispod glazure. U "Demelu" kažu da je zbog toga njihova torta sočnija. Zanimljivo je da se i danas ova čokoladna senzacija proizvodi ručno, a narudžbe se šalju širom svijeta. Poslastičari godišnje proizvedu 360.000 originalnih saher torti.

RECEPT

BISKVIT

140 g otopljenog maslaca

110 g šećera u prahu

6 jaja

130 g čokolade za kuvanje

110 g kristal šećera

140 g glatkog brašna

200 g džema od kajsije

ZA GLAZURU

75 ml slatke pavlake

20 g maslaca 

100 g crne čokolade

50 g šećera

1 vanilin-šećer

50 ml vode

1 kašika milerama

slatka pavlaka kao prilog

PRIPREMA

Prvo jaja razdvojote na žumanca i bjelanca. Izmutite omekšali maslac sa šećerom u prahu dok se ne stvori pjena. Postepeno dodajte žumanca i umutite ih u glatku smjesu. Umiješajte i otopljenu čokoladu. Čvrsto ulupajte bjelanca sa kristal šećerom i lagano ih dodajte u smjesu od žumanaca.

Modlu veličine 24 obložite papirom za pečenje, namažite stranice maslacem i brašnom i sipajte smjesu za biskvit. Pecite na 160 stepeni oko sat vremena, pritom prvih 15 minuta držite vrata rerne odškrinutim za jedan prst. Tortu zajedno sa kalupom okrenite na rešetku i hladite oko 20 minuta. Zatim uklonite kalup, skinite papir, vratite poklopac kalupa, okrenite tortu i ohladite je potpuno. Kada se torta ohladi, izvucite je iz modle i prepolovite nožem. Zagrijte džem i premažite obje polovine torte, preklopite je i premažite okolo.

Za glazuru zakuvajte slatku pavlaku sa maslacem, sklonite sa vatre i promiješajte isjeckanu čokoladu dok se ne rastopi. Takođe, zakuvajte vodu i šećer dok se ne otopi, dodajte mileram i promiješajte sa čokoladom. Kada se malo ohladi, glazuru odjednom prelijte preko torte i premažite okolo sa što manje poteza, kako bi glazura bila glatka. Ostavite nekoliko sati da se čokolada ohladi i stvrdne.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.