x

Sainz dobiva novu pogonsku jedinicu za VN Turske

Carlos Sainz također će dobiti novu specifikaciju Ferrarijeve pogonske jedinice koju je prošlu utrku dobio Charles Leclerc i zato će startati sa začelja na VN Turske, potvrdila je momčad uoči nastavka sezone na stazi Istanbul Park.

Talijanska momčad prije nekoliko je tjedana otkrila da koristi prošlogodišnje električne komponente svoje pogonske jedinice, a budući da nakon kraja prošle sezone proizvođači smiju još samo jednom izdati nove specifikacije Ferrari je sa svojom odlučio pričekati, piše MAXF1.net.

Iako su nove specifikacije hibridnih elemenata razvijane za 2022. Ferrari je htio steći vrijedno iskustvo testiranja na stazi pa su u Rusiju donijeli prve primjerke koje je koristio samo Leclerc kako ne bi imali oba vozača s kaznom na startu.

Leclerc je zbog uvođenja četvrte pogonske jedinice, koja uključuje i nove specifikacije hibridnih elemenata MGU-K, kontrolne elektronike i spremnika energije, startao sa začelja poretka, a u Turskoj je došao red na Sainza koji će također dobiti potpuno novu pogonsku jedinicu.


Njemački Auto Motor und Sport prenosi da je Ferrari s novom pogonskom jedinicom prešao na 800 voltni sustav (dosad su koristili 400 V) što bi trebalo donijeti veću učinkovitost hibridnoga sustava, manju težinu i bolje hlađenje, a dobitak u snazi procjenjuje se na oko 10 KS.

Iako razlika u performansama u jednom krugu nije velika, pravi dobitak Ferrari će osjetiti u utrci kada će na duže periode moći koristiti električnu snagu zbog bržega punjenja baterije i općenito manjih gubitaka.


Promjena napona zahtjeva velike promjene na pakiranju cijele pogonske jedinice i omogućuje kompaktnije i lakše električne instalacije i zato su Alfa Romeo i Haas odlučili ne koristiti novu specifikaciju ove sezone.

Ferrari je objavio i da šef momčadi Mattia Binotto neće biti prisutan na VN Turske, kao što je to već bio slučaj nekoliko puta ove godine, nego će vikend pratiti iz tvornice u Maranellu i usredotočiti se na razvoj bolida za iduću godinu.


(Sportkub.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.