x

ZAKLJUČAK NADZORA

Samo dan prije nego što je djevojčica završila u bolnici, majka je u Centru tražila pomoć!

Prema nalogu Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, u Centru za socijalnu skrb u Novoj Gradiški proveden je izvanredni stručni i upravni nadzor koji je zbog utvrđene odgovornosti rezultirao smjenom direktora Centra Branka Medunića.

Nadzornici Ministarstva, koji su svoj nalaz dovršili u jedan dan, neslužbeno doznajemo, pročešljali su dokumentaciju te utvrdili cijelu kronologiju iz koje proizlazi da se majka djeteta nedugo nakon poroda, u septembru 2018. javila Centru za socijalnu skrb i zatražila smještaj u sigurnu kuću zbog nasilnog partnera. No, nekoliko dana poslije sama je napustila sigurnu kuću i vratila se partneru.


Nakon vjenčanja, par je izrazio želju da im se dijete vrati. Stručni tim Centra napravio je procjenu i zaključio da je povratak djeteta u biološku obitelj umjereno rizičan te da bi dijete trebalo vratiti, ali uz intenzivni nadzor i stručnu pomoć roditeljima. Nakon povratka, voditeljica je, neslužbeno doznajemo, redovito obilazila porodicu. Djevojčica je bila uredna, počešljana, lijepo obučena i urednog razvoja.


No, od početka ove godine roditelji su se počeli žaliti voditeljici nadzora da se dijete počinje čudno ponašati, da ide u regresiju, sve slabije govori. I sama je voditeljica to primijetila te u izvješću iz marta ove godine navodi da dijete hitno treba psihologa.


Dan prije nego što je djevojčica završila u bolnici s teškim ozljedama, majka je dovela dijete u Centar i tražila pomoć jer nije znala što činiti. Djevojčicu je dovela na razgovor s psihologinjom, o čemu je izrađena službena bilješka. Prilikom dolaska u Centar uočeno je da je djevojčica povučena i stidljiva. Na razgovoru je dogovoreno da će se organizirati susret s udomiteljima u Centru. Uočeno je da djevojčica sve razumije, ali na sva pitanja odgovara samo kimanjem glave ili kratkim odgovorima s da ili ne.


Psihologinja je primijetila da dijete ima neuobičajene reakcije za njezinu dob. Po izlasku iz ureda, curica je povratila, a majka je rekla da će je odvesti liječniku. Rekla je i kako se već događalo da dijete povraća jer je navela da brzo sažvače hranu.

S obzirom na sve navedeno, u zaključku se navodi kako je za curicu bilo povoljnije ostati u udomiteljskoj obitelji, gdje se dobro adaptirala i razvijala te je razvila snažnu emocionalnu povezanost s udomiteljima.

.

.

.

.

.

Izvor: vecernji.hr

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.