x

Elegantno i intimno

Saudijska Arabija gradi luksuzno pješčano odmaralište usred drevnog grada Al-Ula

Saudijska Arabija je otkrila je projekt izgradnje zapanjujućeg luksuznog odmarališta koje je smješteno usred prirodnog rezervata Sharaan u pustinji Al-Ula.

Odmaralište koje također nosi naziv Sharaan dizajnirao je priznati francuski arhitekta Jean Nouvel. Prvi prizori prikazuju elegantna i prostrana vanjska dvorišta odmarališta, za razliku od njegove bogate intimne unutrašnjosti.

Nouvel kaže da je dizajn odmarališta djelimično inspirisan Hegrom, UNESCO-ovom arheološkom lokacijom poznatom i kao Al-Hidž koja je nadavno otvorena za javnost. Arhitekta ističe da na ovaj način želi doprinijeti očuvanju drevnog krajolika saudijske pustinje.


"Al-Ula je muzej. Svako udubljenje i ispupčenje, svako zrno pijeska i stjenoviti obrisi, svako geološko i arheološko nalazište zaslužuju svu pažnju i detaljno proučavanje. Od vitalnog je značaja da zadržimo svu prepoznatljlivost i atraktivnost pustinje", rekao je Nouvel za Dezeen.

Odmaralište Sharaan će biti otvoreno za posjetitelje do 2023. godine, a uključivat će 40 apartmana za goste i tri vile. Razvoj kompletnog projekta će nadgledati Nouvel, zajedno s Kraljevskom komisijom pustinje Al-Ula, koja je osnovana 2017. godine kako bi pomogla razvoju i promociji ove regije.


Ovaj projekt dio je širih napora Saudijske Arabije da se isturi kao međunarodna turistička zona, te na taj način doprinese razvoju ekonomije i nacionalnog identiteta zemlje.


(Ljepota i zdravlje)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.