x

Savjeti kako da uvjerite djecu da ne gledaju stalno u telefone

Djeca danas previše vremena provode gledajući u telefon, što roditelje nerijetko zabrinjava.

Novo istraživanje pokazalo je da mnogi desetogodišnjaci gube osam do devet sati sna sedmično, što je jednako jednoj cijeloj noći, jer se ne mogu odvojiti od društvenih mreža. 

Istraživanje je proveo dr John Shaw sa Univerziteta De Montfort, a ispitivalo je ulogu korištenja društvenih medija i kvaliteta spavanja u predtinejdžerskoj dobi.

Provedeno je u školama širom Lestera, gdje je sjedište univerziteta. Istraživanje je pokazalo da djeca starosti od 10 godina koja prije spavanja koriste društvene medije manje spavaju te da kod njih postoji veća opasnost od pojavljivanja anksioznosti.

Istraživanje je, takođe, pokazalo da djeca od 10 do 11 godina spavaju u prosjeku samo 8,7 časova noću. Oko 70 odsto ispitanika koji su učestvovali u istraživanju su provodili oko četiri sata dnevno na društvenim mrežama, a polovinu od toga neposredno prije spavanja.


Djeca kopiraju svoje roditelje pa ako ste zalijepljeni za svoj mobilni telefon 24 sata dnevno, licemjerno je vikati na njih da se maknu sa svog.

Isprobajte porodični digitalni detoks, čak i ako je to samo nekoliko sati, tokom kojih možete igrati društvene igre, a na mobilnim telefonima ugasite tonove i stavite ih negdje gdje nisu na dohvat ruke.

Odlučite koliko vremena pred ekranom dopuštate svom mališanu, a zatim namjestite digitalni mjerač vremena na pult tako da svi mogu vidjeti. Kada vrijeme istekne, telefon se gasi.

Možda im se to ne sviđa, ali vi ste roditelj i postavljate pravila. Čak i ako vrište da ste najgori roditelj, budite dosljedni kako bi znali da nema druge opcije.


Puno djece je na više platformi društvenih medija, pa neka izaberu samo jednu. Onemogućite njihovom telefonu mogućnost preuzimanja aplikacija bez vašeg pristanka. Nakon toga treba provjeriti na društvenoj mreži pratioce koje dijete ima te zajedno s njim proći kroz popis i ostaviti samo ljude koji su vam bliski.

Odredite vrijeme kasno popodne kada vaše dijete treba predati svoj telefon, barem nekoliko sati prije spavanja kako bi se opustilo.

Dosada je često razlog za bezumno gledanje u teefon, pa pokušajte svoju djecu uveče nečim zabaviti. Neka vam pomognu u kuhinji ili sa njima nešto lagano čitajte.


(Nezavisne.com)

KOMENTARI
1

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.


Bio sam toliko depresivan kad me ljubavnica ostavila zbog drugog tipa nakon što smo hodali pet godina, pokušao sam je moliti da mi se vrati, odbila je i rekla da više ne osjeća ništa prema meni. nakon sve ljubavi koju smo dijelili u prošlosti, nisam mogao zamisliti svoj život bez nje, jer je moja ljubav prema njoj bila neprocjenjiva za razmjenjivati ​​iz bilo kojeg razloga, jednog dana dok sam pregledavao internet vidio sam komentar kako on ima moć vratiti bivšeg ljubavnika i odlučila sam se pokušati uvjeriti kontaktirajući ga i odmah sam to učinila, odgovorio je i objasnila sam kroz što prolazi i rekao je da je drugi tip upotrijebio vudu čaroliju na njoj zbog čega me ostavila zbog njega usprkos mojoj brizi za nju i obećanju da će mi pomoći da vratim svog ljubavnika, a također će mi pomoći da ga začaram da mi više ne može uzvratiti udarac, za manje od tri dana jedan čovjek je upucan od strane nepoznatih muškaraca na Floridi iu roku od 48 sati moja je djevojka bila u mojoj kući čekajući da se vratim s posla, a kad sam se vratio, počela je moliti, govoreći da joj je žao što nikada nije znala što ju je snašlo. hvala dr. apata na pomoći. kontaktirajte DR APATA za pomoć odmah putem e-pošte: [email protected]. Također možete razgovarati s njim na WhatsApp/Viberu putem +1(425) 477-2744. kontaktirajte DR APATA za pomoć odmah putem e-pošte: [email protected]. Također možete razgovarati s njim na WhatsApp/Viberu putem +1(425) 477-2744. kontaktirajte DR APATA za pomoć odmah putem e-pošte: [email protected]. Također možete razgovarati s njim na WhatsApp/Viber putem +1(425) 477-2744