x

Savjeti kako pomoći bebama i djeci da dobro spavaju

Roditelji mogu pomoći svojoj djeci da dobro spavaju ugodnom rutinom odlaska na spavanje kao i dosljednim odlaskom na spavanje. Bebe i djeca svih dobi trebaju puno sna za rast i razvoj. 

Problemi sa spavanjem kod djece također mogu uzrokovati veći stres roditeljima tako da su budni veći dio noći pokušavajući ponovno uspavati dijete. Vlastiti nedostatak sna može utjecati na fokus na poslu ili aktivnostima.


Kako pomoći bebama da dobro spavaju?

Uspostavom umirujuće noćne rutine koja uključuje kupanje bebe, pjevanje uspavanki, čitanje ili pričanje priča.

Neka krevetić bude smješten u tihoj, zamračenoj sobi. To će pomoći vašoj bebi da lakše zaspi.

Pokušajte nahranite novorođenče kada se počne buditi i dok je još mirno. Gladni plač često počinje cviljenjem i postaje sve glasniji i duži. Ako odgovorite prije nego što se vaše novorođenče uznemiri, ono će se lakše nahraniti i zaspati.

Razdoblja mrmljanja i nemira svakih sat vremena normalan su dio ciklusa bebinog spavanja. Nemir obično traje nekoliko minuta. Ostavite li bebu samu, vjerojatno će ponovno zaspati.

Ako se vaša beba probudi i ne smiri, provjerite je li gladna ili treba promijeniti pelenu. Nahranite ili presvucite bebu tiho. Neka svjetlo bude jako slabo. Nemojte se igrati s bebom niti joj pjevati. Vratite ju u krevetić što je prije moguće.

Pokušajte uvijek ostati mirni. Mala su djeca vrlo osjetljiva na frustracije roditelja.

Budite dosljedni. Ako promijenite svoj plan kako se nositi s noćnim plakanjem, pobrinite se da se vi i vaš partner oko toga dogovorite prije spavanja.


Pomozite svom djetetu da dobro spava

Postavite rutinu odlaska na spavanje malom djetetu kako biste mu pomogli da se spremi za spavanje. Na primjer, čitajte zajedno, mazite se i slušajte tihu glazbu 15 do 30 minuta prije nego što ugasite svjetla. Radite stvari istim redoslijedom svaku večer kako bi vaše dijete znalo što može očekivati.

Neka vaše malo dijete svake večeri ide spavati u isto vrijeme. I neka se i budi u isto vrijeme svako jutro. Djeca koja imaju dosljedno i redovito vrijeme za spavanje imaju manju vjerojatnost da će imati problema u ponašanju.

Neka spavaća soba vašeg djeteta bude tiha, tamna ili slabo osvijetljena i hladna. Držite TV i računala podalje od dječje sobe.

Ograničite aktivnosti koje stimuliraju vaše dijete, poput igranja i gledanja TV-a i mobitela kada se bliži vrijeme za spavanje.

Ako se vaše dijete probudi i pozove vas usred noći, neka vaš odgovor bude isti svaki put. Ponudite brzu utjehu, ali zatim napustite sobu. 

Ako vaše dijete mjesečari, držite prozore zaključane tijekom vremena spavanja. Blokirajte vrata i stubišta kako biste spriječili da vaše dijete odluta ili padne tijekom noći. Pokušajte s podesivim dječjim vratima da blokirate ta područja.

Ako vaše dijete ima prekomjernu tjelesnu težinu, radite s djetetom na postavljanju ciljeva za upravljanje njegovom ili njezinom težinom. Prekomjerna težina može uzrokovati probleme sa spavanjem ili ih pogoršati.


(Bebe.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.