x

Savjeti kako ubijediti dijete da je vrijeme za spavanje

Mališani uglavnom imaju strahove zbog čega često ne vole sami da ostanu u sobi.

Čest problem roditelja je da ubijede dijete da je vrijeme za spavanje. Onog trenutka kada dijete krene bolja da spava i lakše se uspavljuje mislite da ste riješili najveću muku, međutim kako raste sve više se suočavate sa dramama prije odlaska na spavanje zbog njegovog odbijanja.


Recite mu da ga nećete ostaviti

Ako već gubite strpljenje i mislite da ćete strogoćom natjerati dijete da zaspi, zaustavite se, upravo takva reakcija može da napravi više štete nego koristi, upozorili su dječiji psiholozi.

Ukoliko su ovo vaše rečenice, počnite da ih izbjegavate, a psiholozi su vam dali bolju alternativu.

Ako ne prestaneš da plačeš, otići ću - umjesto toga recite mu da ga nećete ostaviti jer i kada niste s njim u sobi i dalje ste tu u stanu i pazite na njega.

Izlazim sada i ne vraćam se u sobu. Spavaj! - radije mu recite da sada izlazite iz sobe, ali da ćete se vratiti kada zaspi da ga poljubite i pokrijete.


Pročitajte knjigu zajedno

Joj! Svake večeri ista priča, prestani sa ovakvim ponašanjem - ako dijete ima problem da zaspi, popričajte s njim i vidite šta bi mu prijalo da zajedno uradite kako bi lakše zaspao.

Prestani plakati i dobit ćeš palačinke ujutru - nikada nemojte da ucjenjujete dijete, to je instant i skroz pogrešno rješenje.

Djeca uglavnom imaju strahove zbog čega često ne vole sami da ostanu u sobi prije nego što utonu u san. Ako pokušate da umirite dijete i pročitate zajedno neku knjigu ili popričate pred spavanje i sami ćete shvatiti koliko će brzo i bez problema da utone u san.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.