x

Savjeti stručnjaka: Kako organizovati garderober?

Budite iskreni prema sebi (ali i nama) i priznajte koliko puta ste naglas rekli da nemate šta da obučete ispred ormara koji ne može da se zatvori od količine odjeće koju imate? Niste jedini. Razlog zbog kojeg se to dešava jeste loša organizacija i loše složen orman koji može “progutati” vašu odjeću tako da ne vidite šta sve tačno imate. Samim tim se odužuje vrijeme za biranje stylinga što rezultuje kašnjenjem i nervozom.

Zato smo pitali nekoliko stručnjaka da nam pomognu u rješavanju ovog problema koji dijelimo sa velikim brojem drugih žena. Rješenja su vrlo jednostavna i već danas ih možete iskoristiti da biste se oslobodili od viška stvari i u prvi plan stavili odjeću koju volite i možete da kombinujete na više različitih načina.

#1 Započnite sve jednim velikim čišćenjem

Za početak bi trebalo da podijelite odjeću na nekoliko gomila (ili po kutijama) koje ćete sortirati ovako: “za prodaju/doniranje”, “možda”, “bacanje”. Uz sortiranje takođe isprobavajte stvari jer možda uspijete da pronađete majicu ili hlače na koje ste zaboravili, a da vam i dalje stoje kao salivene.

#2 Bez pretrpavanja

Virginija, jedna od eksperatic, savjetuje da se držite sljedeće rutine: “Za svaki novi komad koji kupite, jedan stari mora da leti napolje ili ako hoćete da se baš testirate, bacite ili poklonite dva.” Ovo treba da radi svaka žena zbog sprečavanja prenatrpavanja, a samim tim i bolje organizacije garderobera.

#3 Organizujte garderober prema kategoriji, a onda prema boji

Sve će izgledati urednije i lakše ćete pronalaziti odjeću koju želite da obučete.

#4 Investirajte u dobru opremu

Pod opremom se najčešće misli na ofingere koji često nisu dobrog kvaliteta. Izdvojte novac za drvene i čvrste koji će vam odjeću držati bez ikakvog pomjeranja. Takođe je odlična ideja da investirate u separatore za fioke i kutije za dno ormana u koje možete stavljati aksesoare.

#5 Zaradite na stvarima koje ne želite

Samo zato što vam se više ne sviđaju, ne znači da nekome drugom isto neće. Zato upotrijebite iste (ako su u dobrom stanju) i zaradite dodatnog novca za kupovinu novih stvari.

#6 Odvojte sezonsku odjeću

Ako imate problema sa prostorom u garderoberu, najbolji način da to uspijete jeste da podijelite sezonsku odjeću na ljetnu i zimsku i rotirate ih prema vremenu.

#7 Aksesoari i obuća

Ako imate obuću u originalnim kutijama, zalijepite njihovu sliku ili napišite markerom o kojim cipelama/sandalama je riječ, pa ćete uvijek znati koji par se nalazi u kojoj kutiji. Takođe, skupe torbe držite u njihovim pakovanjima i napunite ih papirom iznutra da se ne bi vremenom deformisale.


(Ljepota i zdravlje)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.