x

VAŽNA JE HIDRATACIJA

Savjeti za lakše podnošenje trudnoće tokom ljeta

Trudnoća može biti izazovan period sam po sebi, a ljetne vrućine mogu dodatno otežati promjene kroz koje vaše tijelo prolazi. Nekoliko trikova koji uključuju pojačanu hidrataciju, izbjegavanje direktnog sunca, adekvatan odabir hrane mogu olakšati nošenje s vrućinama.

Unos dovoljne količine vode je od ključne važnosti za trudnice tokom ljetnih dana. Trebale bi pokušati piti od 8 do 10 čaša vode svaki dan, a ljeti trebate dodati po čašu za svaki sat koji provedete vani, na vrućini.

To je otprilike ona količina vode koju gubite znojenjem. Pijte elektrolitne tečnosti sa niskim sadržajem šećera, posebno ako ćete provoditi vrijeme vani.

Posebno se preporučuje izbjegavanje direktnog sunčevog svjetla te da vanjske aktivnosti obavljate rano ujutro ili nakon zalaska sunca.


Adekvatna široka, prozračna odjeća uz nošenje šešira smanjit će zagrijavanje i izlaganje suncu.

Voda je najbolji prijatelj trudnica u ljetnom periodu - savjetuje se da nosite sa sobom bočicu s raspršivačem i prskate se vodom kako biste ohladili tjelesnu temperaturu. Također, plivanje je sjajan način vježbanja i hlađenje tijela.

Iako apetit opada ljeti, unos proteina i dalje je važan u trudnoći. Pokušajte napraviti proteinski smoothie sa proteinskim prahom na bazi povrća, bobičastim voćem i kokosovom vodom.


Posebno se savjetuje izbjegavanje hrane koja se može pokvariti. Jela poput salate od krompira, salate od kupusa i drugih namirnica napravljenih s majonezom mogu se lako pokvariti na vrućini, pa ih je najbolje izbjegavati.

Budući da je natečenost čest problem, stopala dižite što češće i što je više moguće iznad nivoa srca. Također možete isprobati hidroterapiju u kadi ili bazenu gdje cijeli stomak potopite u vodu na 20 do 30 minuta dnevno.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.