x

Savršene sunčane naočale izaberite uz prave savjete!

Izbor sunčanih naočala nekad može biti prava noćna mora i nije vam jasno kako je vaša prijateljica našla oblik koji joj savršeno pristaje?! Poznato? 

Ipak, uz manju pripremu i kupovina naočala za sunce može da protekne bez problema. Najvažnije da utvridite kakav je oblik vašeg lica i pola posla ste završili. Znate već da oblike lica možemo grupisati u nekoliko “osnovnih kategorija” – srcoliko, četvrtasto, okrugo, lice u obliku dijamanta i ovalno.

Pravilno šminkanje (konturisanje) može uspješno prikriti sve sitne nedostatke lica, a dobro odabrane naočare za sunce zaokružiće cjelokupan izgled.

Srcoliko lice

Ako vam je lice oblika srca, to znači da imate široko čelo i istaknute jagodice, dok vam je brada uža. U tom slučaju, izaberite naočale koje usjmeravaju pogled nadole, kako bi lice djelovalo izduženije. Vama pristaju tzv. mačkasti ramovi (cat eye model), modeli ravnog vrha, pravougaoni okviri i avijatičarski modeli.

Četvrtasto lice

Licu sa izraženom vilicom i širim čelom najbolje pristaju zakrivljeni okviri koji ublažavaju oštre crte lica stvarajući ravnotežu. Ovalni ramovi ublažavaju izraženu vilicu, pa su dobar izbor za sve koji imaju četvrtasti oblik lica. Na vama je da se odlučite između oversized ili klasičnog okruglog modela, ali lijepo će vam stajati i pravougaoni ramovi.


Okruglo lice

Okruglo lice odlikuju izražene jagodice, usko čelo i uža vilica. Dužina i širina ovakvog lica su približno iste, pa podsjećaju na krug, po kome je ovaj oblik lica i dobio naziv. Ako je vaše lice okruglo, većina modela naočara će vam dobro pristajati. Izbjegavajte prevelike i okrugle ramove i prednost dajte širokim pravougaonim okvirima, tanjim mačkastim ramovima, kao i retro modelima.


Lice u obliku dijamanta

To je lice kod koga je širina čela manja od širine jagodica, dok je brada izrazito uska. Može se reći da je ovaj oblik lica takođe zahvalan za odabir rama, jer svaki ram na ovakvom licu dobro stoji. Ukoliko ste sretnica s dijamantskim oblikom lica, ne postoji model koji treba da izbjegnete.

Ovalno lice

Čelo, jagodice i vilica su u ravnoteži. Ovalno lice pruža vam mogućnost da izađete iz svoje zone komfora i odaberete neki stylish model. Za koji god da se odlučite, nećete pogriješiti – jer ovalnom licu pristaje svaki ram.


(Ljepota i zdravlje)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.