x

SCC Tuatara je superautomobil sa 1.750 konjskih snaga

Kompanija SSC je predstavila superautomobil pod nazivom Tuatara, koji razvija impresivnih 1.750 KS.

SSC Tuatara je imao dug put do proizvodnje, pošto je prvobitno najavljen prije gotovo 10 godina, ali su određene poteškoće odložile njegovu proizvodnju, a time i isporuku kupcima.

To se promijenilo prošle godine kada je kompanija SSC, odnosno Shelby SuperCars pokazala svoj prvi automobil na Sajmu u Filadelfiji. To je ujedno i prvi od 100 primjeraka superautomobila Tuatara.

Automobil pokreće 5.9-litarski V8 twin-turbo motor koji razvija 1.750 KS, a ta snaga se prenosi na točkove putem robotizovanog CIMA sedmostepenog mjenjača koji mijenja stepene brzine za manje od 100 milisekundi. Automobil je težak 1.247 kg, a koeficijent otpora vazduha iznosi 0.279.

Karoserija je napravljena od karbonskih vlakana, a na dizajnu i aerodinamici je radio Džejson Kastriota koji potpisuje dizajn Ferrarijevih i Maseratijevih modela.

U unutrašnjosti se nalazi čitav sistem s ekranom osetljivim na dodir, klima-uređaj, vrhunski audio sistem, prozori sa podizačima.

Pomenuti ekran omogućava pristup raznim tipovima vožnje, dijagnostici vozila, zabavnom sistemu i slično. Iza upravljača su lopatice za promjenu stepena brzine, a na upravljaču je svjetlosni indikator.

SSC će proizvesti svega 100 primjeraka superautomobila Tuatara. Cijena za sada nije objavljena, ali se priča da će koštati oko 1,3 miliona dolara.

Ovo je važan model za SCC jer je nasljednik modela SCC Ultimate Aero, nekadašnjeg vlasnika Ginisovog rekorda za najbrži automobil.

Tu titulu mu je oduzeo Bugatti Veyron Super Sport, a Tuatara navodno može dostići brzinu od 483 km/h.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.