x

Sedam genijalnih trikova da iskoristite stari hljeb

Ako vam je ostalo hljeba, nema potrebe da ga bacate. Donosimo nekoliko izvrsnih načina na koje ga možete iskoristiti.

 Dvopek

Hljeb isijecite na kriške, složite na pleh i pecite na visokoj temperaturi između 10 i 15 minuta.

Popara

Vrlo ekonomičan i brz obrok za koji ne trebate izdvojiti puno novca. U proključalu vodu dodajte ulje i so, a potom i hljeb koji ste isjekli na veće komade. Kuhajte minutu do dvije. Na kraju sve možete preliti kiselim mlijekom, jogurtom, kiselim vrhnjem.

Zapečeni sendviči

Potreban vam je sir, paradajz, luk i prstohvat vlasca i delicija je tu. Hrskav i vruć hljeb je ukusan sam po sebi, pa čak niti ne morate pretjerivati s dodacima koji se mogu sastojati od onoga što imate u frižideru ili onoga što naviše volite. Naprimjer, na krišku hljeba stavite list salame, malo izgnječenog bijelog luka i kockicu sira.


Prezle

Osušeni hljeb sameljite i dobili ste odličan dodatak koji možete koristiti prilikom pohovanja ili pripremanja knedli.

Pizza

Poslažite kriške hljeba u pleh, tik jednu do druge, da budu sabijene. Ako je hljeb pretvrd malo ga pošpricajte mlijekom, u suprotnom je dovoljno da ga premažete uljem ili maslacem. Potom stavite nadjev koji koristite za pripremanje pizze: sos od paradajza, sir, salama, gljive, začini… Pecite doslovno nekoliko minuta, tek da tijesto postane vruće i omekša.


 Pohovani hljeb

Razmutite jaja, uvaljajte u njih kriške hljeba s jedne i druge strane i ispecite na tavi.

Brusketi

Ako su kriške velike presijecite ih na pola. Poprskajte ih maslinovim uljem, dodajte začine po izboru naprimjer bosiljak, ruzmarin, limunov sok… Nadjev je također vaš izbor u što mogu spadati šampinjoni, sir, masline, paradajz… Pecite u pećnici na 200 stepeni 15-ak minuta.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.