x

Sedam načina kojima vam tijelo poručuje da ste zaljubljeni!

Vjerovatno ste ovo čuli bezbroj puta, ali čini se kako u pitanjima ljubavi zaista samo treba slušati svoje srce. Naime, kako piše Insider, čini se da nam naše tijelo pokušava reći kada smo sreli onu pravu osobu. 

Otkrivamo vam neobične “simptome” koji ukazuju na to da ste se zaljubili iako možda ni sami toga niste svjesni.

#1 Manje osjećate bol – fizički i emocionalno

Kako piše New York Times, istraživanje provedeno na univerzitetu u Stenfordu pokazalo je da ljubav može djelovati poput droge koja onemogućava mozgu da osjeti bol. Osobe koje su učestvovale u istraživanju gledale su fotografiju voljene osobe i pritom osjećale 40 posto manje bola te 10 do 15 posto manje jaku bol nego kada su gledali u fotografiju poznanika.


#2 Osjećate se nekako opijeno

Kako javlja CNN, kada ste zaljubljeni, možete se osjećati kao da se ničega ne bojite, do čega dolazi zbog veće doze oksitocina u tijelu. Univerzitet iz Birminghama sproveo je istraživanje o efektima alkohola i oksitocina na organizam. Iako utiču na dva različita dijela mozga, imaju jako sličan efekt pa tako visok nivo oksitocina mogu uticati na to da se ponašate drugačije nego inače, posebno u blizini osobe u koju ste zaljubljeni.


#3 Teško vam je oblikovati riječi

Časopis Health piše kako do ovog dolazi zbog povećane koncentracije epinefrina u organizmu. Iako se ovaj efekt još istražuje, epinefrin je hormon koji djeluje na otkucaje srca, toplotu organizma, ali i na to da pred simpatijom budete nervozni.


#4 Znojite se

Kada ste zaljubljeni, jače se znojite, posebno vaši dlanovi. Pomisao na voljenu osobu vas uzbuđuje zbog čega vaše tijelo proizvodi previše hormona, što dovodi do znojenja, piše POPSugar pozivajući se na Thenakedscientists.com.


#5 Niste sigurni kako reagovati

Kada primijetite osobu koja vam se sviđa, niste sigurni želite li joj prići ili pobjeći što dalje. Kako piše Cosmopolitan, do toga odlazi jer ljubav u našem tijelu aktivira prirodnu borbu za prvi kontakt, fenomen koji je poznat u životinjskom carstvu.


#6 Niste gladni

Leptirići u stomaku sprečavaju vas da jedete, a kako piše eHarmony, jedan od prvih simptoma zaljubljivanja je gubitak apetita.


#7 Jednostavno sjajite

Ono što je pozitivno – izgledate mlađe, svježije i puni ste života. Kako piše Self, zaljubljenost povećava protok krvi u koži i tako dovodi dodatni kiseonik i nutrijente u kožu, što uzrokuje njen sjaj.


(Ljepota i zdravlje)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.