x

IZAZOV ZA RODITELJE

Sedam savjeta kako smiriti dijete u trenutku izljeva bijesa

Tantrumi, dječiji izljevi bijesa, mogu biti veoma izazovni za roditelje, koji u tim situacijama vrlo često posežu za mobitelima i tabletima kako bi smirili svoju djecu.

Međutim, ne preporučuje se da djeca provode previše vremena pred ekranima, s obzirom da to ima negativan utjecaj na mališane.

Evo nekoliko alternativa kako pokušati smiriti dijete koje upravo proživljava tantrum.

Smirite se

Prva stvar koju kao roditelj morate napraviti kada dijete plače jeste smiriti se. Ukoliko odmah ne bude vaše reakcije, mališani bi se mogli smiriti.


Igrajte se s djecom

Igra je jedan od najboljih načina da smirite dijete. Otkrivanje novih igara potaknuti će kreativnost kod mališana, ali i zaokupirati njihovu pažnju.

Pitajte dijete za mišljenje

Postavite direktno pitanje djetetu kako biste otkrili šta bi ih moglo smiriti. Međutim, to ne znači da ćete pristati na njihove zahtjeve na koje u drugim uslovima ne biste pristali.

Pjevajte djeci

Ukoliko je vaše dijete neraspoloženo, pokušajte mu otpjevati omiljenu pjesmicu.


Zagrlite ih

Zagrljaj pomaže u smanjenju emocionalnog stresa i odličan je način utjehe. Stoga ukoliko želite smiriti svoje dijete zagrlite ga.

Izađite vani

Šetnja je uvijek dobra ideja, a djeci može pomoći da se smire. Također, nakon šetnje na svježem zraku svi će se osjećati bolje.

Preusmjerite im pažnju

Pokušajte djeci skrenuti pažnju tako što ćete ga pitati koja mu je omiljena boja, koje su im omiljene hlače ili nešto slično.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.