x

Kako da beba bude sita, a vi naspavani

Sedam savjeta za noćno hranjenje

Vesela mama i dobro nahranjena beba ciljevi su kojima se teži i tokom dnevnog i noćnog hranjenja.

Tokom prve godine života djeteta, mnogo puta ćete hraniti bebu noću. Kada je noćno hranjenje u pitanju, morate misliti na dvije stvari: da zadovoljite potrebe bebe za hranom (mlijekom) i da zadovoljite vaše potrebe za snom i odmorom.

Zapamtite, vesela mama i dobro nahranjena beba ciljevi su kojima se teži i tokom dnevnog i noćnog hranjenja. Evo nekoliko savjeta kako da učinite da noćno hranjenje bebe postane lako:

1. Vaša roditeljska uloga sastoji se u tome da kreirate dobru atmosferu za spavanje koja će omogućiti djetetu da prirodno utone u san. Vaši najvažniji ciljevi su da pomognete bebi u razvijanju zdravih navika u spavanju, kao i da joj omogućite stjecanje osjećaja da je spavanje nešto prijatno.

Da biste postigli ove ciljeve, morat ćete uložiti mnogo napora, kako biste dijete naučili da se pravilno uspava, kao i da ponovo zaspi nakon noćnog buđenja. Vremenom, vaša pažnja urodit će plodom i dijete će biti u stanju uspavati se samo.

Ne bi trebalo posebno isticati koliko se ovaj cilj razlikuje od onog koji podrazumijeva da puštate dijete da se isplače i na taj način samo uspava. Tako će dijete stvoriti nezdrav odnos prema spavanju, a što je još gore, naučit će da se ne može osloniti na roditelje tokom buđenja noću.

2. Razmišljajte o "noćnom roditeljstvu" kao o dugoročnoj investiciji. Sva sadašnja noćna buđenja i pravilno odgovaranje na bebine potrebe, sačuvat će vam potrebni san u godinama koje dolaze.

3. Prije svega, trebali biste imati realistična očekivanja o noćnom spavanju, pogotovo kada je beba sasvim mala. Počnite roditeljsku karijeru bez ikakvih pretpostavki o tome koliko će vremena tokom noći beba spavati i u koje vrijeme će se buditi.

Možda je vaša beba "uredna", što znači, da uvijek jede u očekivano vrijeme i noću spava vezano četiri do šest sati, ili vam je beba "nepredvidiva", odnosno danju jede kada poželi, a noću se budi za hranjenje uvijek u različito vrijeme.

Ne zaboravite, u oba slučaja radi se o normalnim bebama. Gotovo sve bebe intuitivno znaju koliko im je mlijeka potrebno, tako da, ukoliko vaša beba želi noću piti mlijeko, morate poštovati tu želju.

Bebi je zaista potrebna ta hrana. Pored hrane, bebi je tokom noći potreban i kontakt s vama. Nema ničeg što umiruje bolje od zagrljaja mame i tate.

4. Nema dobrog ili lošeg mjesta na kojem beba može spavati. Budite otvoreni u pronalaženju najboljeg mjesta za spavanje i dojenje/hranjenje bebe, vodeći računa i o potrebama drugih članova porodice.

Neke bebe vole spavati sklupčane pored mame u krevetu, dok druge uživaju spavajući u svom krevetiću. Većina beba koje su dojene vole spavati pored mame u krevetu. A, gdje će beba spavati, odlučit će mama i tata.

5. Morate uvijek voditi računa o tome da beba jede redovno tokom dana. Kako rastu, bebe postaju sve "zaposlenije" tokom dana i postepeno jedu manje. Tako, kada padne mrak, one nadoknađuju propušteno... To se posebno dešava nakon šestog mjeseca života bebe.

6. Možete probati buditi bebu prije nego što odete na spavanje. Ukoliko beba spava od devet sati navečer, a vi legnete u 10,30, vjerovatno ćete se morati probuditi već u 11 ili 11,30 kako biste je nahranili.

Bolje je probuditi bebu prije nego što krenete na spavanje i na taj način omogućite i sebi i njoj kvalitetniji san.

7. Ukoliko vam se dijete budi noću, nemojte ga uspavljivati sokom. Sok iz flašice, koji dijete pije tokom noći, nije prijatelj zubića. Zbog velike koncentracije šećera, zubi malog djeteta se nakon nekog vremena provođenja ove prakse, mogu pokvariti.

Djetetu radije ponudite nezaslađenu svježu ili prokuhanu vodu. Na taj način, zaštitit ćete dječije zube i naučiti dijete da "veže" noćni san bez buđenja.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.