x

Zenica

Šehidi Armije RBiH dobili Spomen sobu u prostorijama društvenog doma u Nemili!

Turska vojna misija u BiH svojim donacijama potpomogla izgradnju Šehidske spomen sobe u prostorijama Društvenog doma u Nemili. 129 šehida Armije RBiH dobilo je Spomen sobu u prostorijama društvenog doma u Nemili.

129 šehida sa područja trinaest mjesnih zajednica 25 godina nakon rata konačno je dobilo prostor kao spomen obilježje u MZ Nemila.

Zamjenik šefa turske vojne misije u BiH pukovnik Ahmet Erol, ministar za boračka pitanja u Vladi ZDK gospodin Fahrudin Čolaković te predsjednik Udruženja boraca učesnika otporu agresiji nemilskog rejona '92. -' 95. Salko Lužić svećano su presijekli vrpcu i otvorili Šehidsku spomen sobu u Društvenom domu u Nemili.

Turska misija u BiH je uz učešće domaćih firmi "Neimari" d.o.o. Zenica, Bh telecom - direkcija Zenica te Bh pošte direkcija Zenica bili sponzori kompletnih radova na renoviranju prostorija za potrebe Šehidske spomen sobe u prostorijama Društvenog doma u Nemili.

Učenjem Kur'ana mjesnog imama Ismaila ef. Jusufovića zvanićno je uz govor zvanica za posjetitelje otvorena Šehidska spomen soba.

Zamjenik šefa turske vojne misije u BiH pukovnik Ahmet Erol zahvalio se svim prisutnim što imaju čast biti dio onih struja koje pomažu BiH i njenim stanovnicima da nakon rata mogu živjeti i raditi u boljim uslovima na ovim prostorima.

Turska vojna misija BiH je do sad bila direktni učesnik u preko 600 projekata izgradnje raznih objekata u postratnoj BiH.


Naša je obaveza da pomažemo ovu državu i narod za koju smo vezani kako kulturom tako i religijom.


Svoj govor pukovnik Erol završio je odavanjem počasti svim šehidima u periodu 1992. - 1995. godine.


Salko Lužić predsjednik boračkog udruženja nemilskog sliva koje pokriva trinaest mjesnih zajednica izrazio je zadovoljstvo i čestitao Turskoj vojnoj misiji u BiH koja je uz druge sponzore omogučila da se završi i stavi u funkciju jedno ovakvo Šehidsko spomen obilježje.


Krajnji cilj našeg udruženja je bio da ova spomen soba može ugostiti našu djecu gdje bi im mogli u prigodnim prilikama održati čas historije kako bi znali ko su šehidi iz njihovih sela i ko su ti ljudi koji su svojim životima odbranili BiH od agresije.

Spahija Kozlić, ministar Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport u Vladi ZDK zahvalio se prisutnim zvanicama i gostima iz Turske te se prisjetio svojih saboraca na fotografijama izloženim u Šehidskoj spomen sobi kao i svog brata šehida te da je osnovna zadaća ovog ministarstva prenijeti generacijama osnovnih i srednjim školama istinu o agresiji na BiH. Mi čemo svim sredstvima braniti svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu, rekao je na kraju ministar Kozlić.


Predsjednica Udruženja porodica šehida Nihada Husejnović osvrnula se na trenutnu tešku situaciju u kojoj se nalaze boračke populacije, a pogotovu na situaciju kada se našim generalima sudi i kada se pokušavaju izjednačiti žrtva i krvnik. Teška situacija je i u obrazovanju kada se u udžbenicima iz Historije našoj djeci ne drže lekcije o pravoj istini o agresiji na BiH.


Fahrudin Čolaković ministar za boračka pitanja u Vladi ZDK zahvalio se Turskoj vojnoj misiji u BiH koja je svojim djelovanjem pomogla da se širom Bosne i Hercegovine obnove ili nanovo izgrade mnogi objekti kulturno prosvjetnog i religijskog karaktera. Narodi u BiH su zahvalni bratskoj Republici Turskoj. I ako nismo u mogučnosti pomoći na ekonomskom planu vi ste u našim molitvama.


Na kraju ove ceremonije Udruženje boraca nemilskog sliva '92. - '95. pukovniku Ahmetu Erolu i dvojici ministara Kozliću i Čolakoviću, te direktoru firme "Neimari" Dervišu Kovačeviću, direktoru. Bh Telecom Zenica Namiru Škalji i direktoru Bh Pošte Zenica Najdinu Ahmetspahiću uručili su prigodne plakete.


Pukovnik Ahmet Erol je u znak zahvalnosti uzvratio prigodnim plaketama i poklonima prijateljima iz Bosne i Hercegovine.

.

.

.

.

.

Foto: Pahuljko     

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.