x

utvrdite rutinu

Šest tajni dobrog sna za dijete i mamu

Samo sat prije odlaska u krevet, 60 posto majki još završava kućne poslove, a 37 procenata se na ovaj ili onaj način bavi djecom.

Mame ne spavaju. Ni tokom trudnoće. Ni nakon porođaja. Ni kada djeca krenu u školu. Pogotovo ne spavaju kada njihovi mjezimci i mjezimice sjednu za volan. Kažu to rezultati nedavno obavljenog neformalnog anketiranja majki. Majke ne spavaju sve dok se njihova djeca ne osamostale i napuste roditeljski dom. Pitanje je da li i tada sebi priušte dovoljno sna.

Jedan od razloga leži u činjenici što sve mame žele biti savršeni roditelji. Želimo svojoj djeci pružiti ugođaj čistog doma, moraju imati čistu odjeću i svu našu pažnju.

Samo sat prije odlaska u krevet, 60 posto majki još završava kućne poslove, a 37 procenata se na ovaj ili onaj način bavi djecom. Drugi najčešći razlog je što kod svoje djece nisu uspjeli stvoriti naviku da zaspu sami.

Treći je da gotovo sva djeca povremeno imaju problema sa spavanjem - od ružnih snova, bolesti, povremenog mokrenja u krevet.

Ali, ne ostaju samo majke uskraćene zdravog, normalnog sna. I djeca prolaze isto. Studije pokazuju poražavajuće podatke da čak 40 posto djece ne spava dovoljno.

Iako se većini novopečenih majki čini nemogućim završiti sve kućne poslove i pokloniti svom djetetu dovoljno pažnje, odvesti ga na spavanje u pravo vrijeme i pokloniti i sebi zasluženi odmor i zdrav san, to je ipak izvodljivo. Otkrit ćemo vam nekoliko malih tajni koje će vam otvoriti oči i pomoći vam da sebi i svom djetetu podarite dug i zdrav san:

1. Ne očekujte previše - Majke misle da moraju biti savršene i da nikada ne smiju izgubiti strpljenje sa svojom djecom. Dom mora uvijek biti čist, a trdue se ukućanima priuštiti bogatu trpezu sa ukusnim jelima. I tu je greška, jer ne morate biti savršen roditelj. Ne namećite sebi previše obaveza.

Ko kaže da morate biti savršena kuharica? Ko kaže da morate savršeno održavati svoj dom? Sami uspostavite ravnotežu, a dio jedne takve ravnoteže je i pica s povrćem na stolu, kao odlično jelo sa kojim vaši ukućani mogu biti zadovoljni.

2. Naviknite manju djecu da spavaju sama - Spavanje s manjom djecom ili ležanje pored njih dok ne zaspu je ugodno, ali ta navika sa sobom nosi i određene probleme. Kada svoju dvogodišnju kćerkicu naviknete na to, kada se probudi usred noći, tražit će da budete pored nje sve dok ponovo ne zaspi. A to sigurno ne želite.

3. Nema potrebe da predškolska djeca budu budna nakon 19.30 sati - Tako će imati cijelih pola sata da utonu u san i dobrih 11 sati sna. To je, uz nekoliko sati dnevnog sna, za njih sasvim dovoljno. Kada to postignete, imat ćete dovoljno vremena i za sebe.

4. Utvrdite rutinu odlaska na spavanje - Najbolje je da se djeca prije odlaska u krevet nauče obavljanju nekih umirujućih aktivnosti, kao što su tuširanje, čitanje, bilo šta za šta se odlučite. Bitno je da to budu rutinske aktivnosti, jer će i to biti naznaka organizmu vašeg djeteta da treba ići na spavanje. Brojni eksperti preporučuju čitanje djeci prije odlaska u krevet, jer tako djeca najlakše i najbrže zaspu.

5. Uključujte postepeno djecu u obavljanje kućnih poslova - Naravno, ne možete to tražiti od trogodišnjeg djeteta, ali možete zasigurno kada navrši pet godina. Tako ćete sebi podariti odlazak u krevet sat ranije.

6. Idite u krevet najkasnije u 23 sata - Niste stigli izvaditi veš iz mašine, htjeli ste malo očistiti kuhinju - naš savjet je ostavite sve. Uvedite sebi rutinu odlaska u krevet odmah iza 22 sata i vjerovatno ćete uspjeti zaspati u narednih sat vremena.

Narednog jutra ćete sa mnogo više poleta obaviti sve svoje obaveze, a i to će biti jedna od potvrda prednosti odlaska u krevet na vrijeme. Možda će i vaš partner učiniti isto. I ko zna? Možda će u vama biti dovoljno energije za vođenje ljubavi rano ujutro.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.