x

Šest znakova koji ukazuju na mogući razvod braka

Niko ne može sa sigurnošću reći nekom paru kako njihov brak ide u propast. Međutim, stručnjaci su stava da pojedini znakovi mogu ukazati na to da vaš brak ide krivim putem.

U nastavku donosimo nekoliko faktore koji značajno utječu na razvod braka. Naravno, ako imate neke od njih, to nije nužno i presuda vašem odnosu, ali vrijedi razmisliti o njihovom utjecaju, kako ga smanjiti ili nadvladati.

Vjenčaju se u tinejdžerskim godinama ili nakon 32. godine

Najbolje vrijeme za vjenčanje je kad se osjećate spremno i kad nađete nekoga s kim mislite provesti cijeli život. Ne prisiljavajte ništa, a ni nemojte odgađati. Kada dođe vrijeme znati ćete da ste spremni i da nekome možete reći 'da' kad god vas pita.

Istraživanje koje je proveo Nicholas Wolfinger, profesor sa Univerziteta Utah tvrdi da su parovi koji se vjenčavaju u tinejdžerskoj dobi i parovi koji se vjenčaju sredinom 30-ih ili kasnije, izloženi većem riziku od razvoda od parova u kasnim 20-ima i ranim 30-ima. Rizik je posebno velik za one koji se vjenčaju u tinejdžerskoj dobi. Wolfinger je otkrio da se šanse za razvod nakon 32 godine svake godine povećaju za oko 5 posto.

Imati muža koji ne radi puno radno vrijeme

Istraživačica Alexandra Killewald istražila je brakove započete nakon 1975. godine te je saznala da parovi u kojima suprug nije imao puno radno vrijeme imaju veće šanse za razvod u poređenju s parovima u kojima je suprug radio puno radno vrijeme. Međutim, radni status žene nije puno utjecao na vjerojatnost razvoda.

Istraživačica zaključuje da je stereotip muškog hranitelja i glave porodice još uvijek prisutan i može utjecati na bračnu stabilnost.


Stepen obrazovanja

Šansa da se brak završi razvodom bila je manja za ljude s više obrazovanja. Oni koji su se vjenčali, a nisu ni završili srednju školu imali su više šanse za razvod od onih koji su završili fakultet.

To može imati veze s činjenicom da niža obrazovna postignuća predviđaju niži dohodak - što zauzvrat predviđa stresniji život.

"Ja mislim da je zaista teško imati produktivan, sretan brak kad su vaše životne okolnosti vrlo stresne i kad vaš svakodnevni život uključuje, recimo tri ili četiri autobuske rute da biste došli do svog posla", rekao je psiholog Eli Finkel.

Pretjerana privrženost

Ako kao mladenci niste skloni zagrliti se, poljubiti i držati se za ruke, to bi moglo predstavljati problem. Međutim, ako se morate razdvojiti, i to bi mogao biti problem.

Psiholog Ted Huston pratio je 168 parova tokom 13 godina - od dana njihova vjenčanja nadalje. Huston i njegov tim proveli su višestruke razgovore s parovima tokom studije.

Evo jednog fascinantnog nalaza iz rada objavljenog u časopisu Interpersonal Relations and Group Processes iz 2001. godine: Parovi koji su se razveli nakon 7 ili više godina bili su kao mladenci pretjerano privrženi i priljubljeni jedan uz drugog te su pokazivali oko trećinu više ljubavi nego supružnici koji su bili sretno vjenčani.

"Parovi čiji brakovi započinju u romantičnom blaženstvu posebno su skloni razvodima jer je takav intenzitet preteško održavati. Vjerovali ili ne, brakovi koji započinju s manje 'holivudske romanse' obično imaju perspektivnije budućnosti", rekla je psihologinja Aviva Patz.


Dnevni stres

Faktori koji su doveli do razvoda u evropskim parovima i otkrio da je svakodnevni stres važan razlog odluke o razvodu kod mnogih parova. Autori su čak otkrili da su nakupljanje svakodnevnog stresa dovodi do zaljubljivanja u drugu osobu, partnerskog nasilja ili čak velikog životnog događaja koji bi potaknuo promjene u privatnom životu.

Povlačenje tokom sukoba

Studija iz 2013., objavljena u Journal of Marriage and Family, pokazala je da muževo povlačenje tokom sukoba predviđa veće stope razvoda. Ovaj se zaključak temeljio na intervjuima istraživača s oko 350 novopečenih parova koji žive u Michiganu.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.