x

PREČNIK IZNOSI 180 METARA

Seul gradi najveći panoramski točak na svijetu, kao inspiracija poslužila vjenčana burma

Služit će kao objekat za zabavu, pa čak i kulturni kompleks

Glavni grad Južne Koreje 2025. godine dodaje još jednu karakteristiku svom horizontu – "Seulski prsten", panoramski točak bez krakova prečnika 180 metara.

Vlada Seula saopćila je da će se atrakcija nalaziti u parku Haneul, na sjeveroistoku grada. Bez sumnje, najviši panoramski točak na svijetu bez krakova, Seoul Ring Zero, bit će postavljen blizu stadiona Svjetskog kupa, duž rijeke Han, u sjeverozapadnom Seulu.

Realizacija 2025.

Inspirisan srebrnom burmom za vjenčanje, džinovski točak bi trebalo da bude izgrađen u junu 2025. godine. Projekat metropolitanske vlade Seula, služit će kao objekat za zabavu, pa čak i kulturni kompleks, povećavajući historijsko značenje Nanjido ostrva na obali rijeke Han.

Ovaj točak će također biti najbolji način da doživite Haneul Park odozgo koji se smatra važnim mjestom, koje djeluje kao kapija kako u Seulu, tako i u Koreji.

Vlada Seula je navela da je lokacija u parku Haneul izabrana iz različitih razloga, odnosno zbog blizine sjeverne granice zemlje.

Pošto je park geografski blizu Sjeverne Koreje, SMG će svoju želju za ujedinjenom Korejom i nacionalnim jedinstvom koncentrisati na tačku Seoul Ring Zero koji će imati 36 vagona, u kojima se može smjestiti 25 putnika.

Razmatrana izvodljivost

To znači da može da primi oko 12.000 ljudi svakog dana. Veliki planovi također uključuju objekat za ručavanje na nebu kako biste maksimalno iskoristili ovu upečatljivu strukturu.

Generalni direktor Biroa za planiranje budućih urbanih prostora metropolitanske vlade Seula, Hon Sun-Ki, rekao je:

- Seul je dugo razmatrao izvodljivost panoramskih točkova s obzirom na milione očekivanih turističkih posjeta i otvaranje radnih mjesta. Sada je vrijeme da se otklone zabrinutosti o sigurnosti i izgradi panoramski točak prema izvodljivom planu da se otkrije prava vrijednost rijeke Han i otvori put za eru kada oko 30 miliona turista posjećuje Seul. Panoramski točak će koštati oko 310 miliona dolara.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.