x

Sian je prvi elektrifikovani Lamborghini

Italijanski proizvođač predstavio je novi model čija je zvanična premijera zakazana za Salon automobila u Frankfurtu.

Kako kažu pres predstavnici Lamborghinija, Sian je evolutivni iskorak tradicionalne upotrebe V12 motora u automobilima tog brenda. Dakle, "razjareni bik" još uvijek nije spreman da kaže zbogom ovakvom tipu agregata, što mu ipak daje nekakvu posebnu draž.

Sam naziv Sian već ukazuje na određenu različitost u odnosu na sve pređašnje modele Lamborghinija. Do sada su većinom automobili Lamba nosili nazive po nekoj vrsti bika, dok Sian u prevodu znači munja.

Možda je to i prikladno, s obzirom na to da je riječ o prvom hibridu Lamborghinija, doduše samo u blagoj varijanti. Sian dakle koristi pomoć i elektromotora koji na scenu nastupa pri manjoj brzini i tokom preticanja.

U upotrebi je i dalje V12 agregat porijeklom iz Aventadora. Ukupna snaga kojom Sian raspolaže je 810 "konja", što mu omogućava impresivne performanse.

Uz pomoć pogona na sve točkove ovaj Lamborghini stiže do 100 km/h za manje od 2,8 sekundi, dok maksimalna brzina iznosi fantastičnih 350 km/h!

Kada je riječ o izgledu, očigledan je uticaj konceptualnog modela Terzo Millennio. Mada Sian dolazi kao iskorak u odnosu na Aventador, ujedno je napravljen i otklon od dizajna koji navedeni automobil predstavlja.

Umjesto na Aventadora, Sian se u nekim linijima ugleda na model Countach, što je veoma lijepo vidjeti, jer je potonji uveliko postao klasik.

Mada je tek predstavljen javnosti, Sian je već uveliko rasprodat. Za koliko novca je morala da se otvori svjetska elita nikada nećemo saznati, jer je Lamborghini odbio da saopšti cenu. Za uzvrat dobili smo informaciju da će biti proizvedena 63 primjerka ovog fantastičnog automobila.

Prvi od njih imaćemo priliku da vidimo za nekih nedjelju dana u Frankfurtu.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.