x

Sinoć u Narodnom pozorištu otvoren Festival dječije umjetnosti sa predstavom Aladin i čarobna svjetiljka! (GALERIJA)

Sinoć je u Narodnom pozorištu u Sarajevu svečano otvoren 4. Festival dječije umjetnosti – prvi takmičarski regionalni umjetnički festival za djecu, o djeci i s djecom. Knjiga, teatar, muzika, slikarstvo i kiparstvo, sve su to grane umjetnosti koje su zastupljene na Festivalu i koje uključuju djecu kao kreatore a ne samo puke konzumente.

4. Festival dječije umjetnosti je prvi umjetnički festival za djecu u BiH internacionalnog karaktera ali je jedinstven i u regionalnim okvirima jer osim što njeguje autorski izraz za djecu i mlade, on afirmira sve grane umjetnosti te razvija ljubav prema stvaralaštvu kod najmlađe populacije. 

Festival je otvoren 3. maja sa predstavom “Aladin i čarobna svjetiljka” Zagrebačkog kazališta lutaka u režiji eminentne rediteljice Saše Broz koja je na zadovoljstvo publike odigrana u Narodnom pozorištu.

Na otvorenju je prisutne pozdravio direktor Festivala g. Fahrudin Kučuk, pisac za djecu i mlade, koji je poručio da će ovo biti Festival na radost sve djece koja neće biti samo puki konzumenti i promatrači nego i aktivni sudionici.


Festival su otvorili njegovi pokrovitelji od samog početka, g. Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad i g. Mirvad Kurić, minister kulture i sporta Kantona Sarajevo, dok su voditeljice kroz Festival djevojčice Una i Kana pozvale svu djecu na “radost iz koje se uči”.

 Festival je počeo već ujutro istoga dana sa mjuziklom koji dolazi iz Vinkovaca “Crvenkapica” i lutkarskom predstavom “Punim jedrima” Pozorišta lutaka Mostar pred punim Pozorištem mladih iz kojeg je odjekivala snažna podrška naših mališana.

U 14 sati je u Općini Novi Grad pred razdraganim mališanima odigrana “Lakonoga u čarobnoj šumi” – muzička basna sa poučnim songovima koja promovira prijateljstvo kao stub zdravih međuljudskih odnosa.


Isti dan od 10 sati u centralnoj jezgri Festivala – Bosanskom kulturnom centru započela je umjetnička radionica “Vuneno pozorištance” koje vode Željka Lemez i naša poznata glumica Tatjana Šojić koja djeci pripovijeda bajke na osnovu kojih djeca prave lutke i scenografiju za bajku. U istom prostoru se odvija i ilustratorsko-kiparska radionica pod mentorstvom akademske kiparke Sanele Husić-Musabašić, dok se kiparska radionica održava od 12 do 14 sati u Velikoj sali Općine Stari Grad.

Književne radionice na kojima će djeca putovati kroz priče koje vodi naša ugledna književnica Jagoda Iličić održavaju se svaki dan festivala.

Na programu u petak, 04. maja u 12 sati u BKC-u je jedna od vrhunskih pozorišnih kreacija koja nam dolazi iz Kragujevca. Riječ je o adaptiranoj priči Oscara Wildea “Princezin rođendan”, koja će zasigurno osvojiti svojim kritičkim promišljanjem odgoja današnje djece u maštovitoj izvedbi i roditelje i nastavnike i učenike.

Danas je na programu i otvaranje izložbe dječijih radova u Brusa bezistanu u 15 sati, nastavak kreativnih radionica u Bosanskom kulturnom centru koji je jezgra 4. FEDU.

Članovi žirija u sve četiri kategorije su provjerena imena iz svijeta umjetnosti: Selma Alispahić, Mirsad Bećirbašić, Amir Kazić Leo, Lejla Jusić, Alma Ferović-Fazlić i drugi.

Festival dječije umjetnosti da bi ostvario sve svoje programe u cijelosti na referentan način surađuje sa Institutom za teatar, muziku i multimediju, Bosanskim kulturnim centrom i Muzejom Sarajeva u čijem će se depandansu Brusa bezistan održati i izložba najboljih učeničkih radova iz slikarstva.


Mnogo je visoko kvalitetnim programa pripremljeno za našu djecu i to potpuno besplatno zahvaljujući Općini Stari Grad i načelnku Ibrahimu Hadžibajriću kao i Ministarstvu kulture i sporta Kantona Sarajevo na čelu s ministrom Mirvadom Kurićem.

Nagradni fond u iznosu od 10.000 KM osigurali su pored spomenutih pokrovitelja i Federalno ministarstvo kulture i sporta, Općina Centar ali i nekoliko domaćih kompanija koje su stale uz Festival i svojim korporativnim senzibilitetom i svojom podrškom u proizvodima ili financijski.

To su: BH Telecom, BH Gas, Argeta, Messer, Apoteke Sarajevo, Vakufska banka, Gadžo komerc, Lutrija BH, Fan Ferhatović, Ćevabdžinica Petica, Hotel Hollywood, Bunjo Grupacija, Europlakat BH, Ećo company, New event.

Medijsko pokroviteljstvo stiže od FENA-e, BHRT-a, TVSA, Radio Otvorene mreže, Starta, Sarajevo navigatora, Ekskluzive i drugih.


Foto: Mirnes Mašić


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.