x

digli glas za mir

Širom Rusije protesti protiv rata u Ukrajini, policija hapsi i tuče demonstrante!

Desetine Rusa privedene su u gradovima širom zemlje zbog protesta protiv agresije na Ukrajinu, saopćili su danas nezavisni posmatrači.

Samostalni protesti, koji su u suštini jedini legalni oblik javnog protesta u Rusiji, u znak protesta protiv rata održani su od južnog grada Toljatija do dalekoistočnog grada Habarovska, piše Moscow Times.

Policijski nadzorni sajt OVD-Info izvijestio je o skoro 100 privedenih u Moskvi, Sankt Peterburgu i drugim gradovima Rusije zbog organiziranja samostalnih antiratnih protesta.


Istaknuta aktivistica za ljudska prava Marina Litvinovič pozvala je u četvrtak Ruse da prisustvuju "šetnji" protiv rata u 19 sati. Po moskovskom vremenu, uključujući i na Puškinovom trgu u centru Moskve.

Ubrzo nakon toga, vlasti su Litvinovičevu pritvorile ispred njene kuće, javio je nezavisni emiter Dozhd. Kasnije je privedeno nekoliko antiratnih demonstranata koji su se okupili u ukrajinskoj ambasadi u Moskvi.


U četvrtom po veličini ruskom gradu Jekaterinburgu, više od 100 ljudi učestvovalo je u antiratnom protestu, prema novinskom sajtu Znak.com.

Moskovski tužioci upozorili su da su nedozvoljena okupljanja nezakonita i da će dovesti do "negativnih posljedica", a federalni Istražni komitet izdao je posebno upozorenje "nedozvoljenim" antiratnim demonstrantima.


Protesti su jedan od mnogih prikaza javnog otpora vojnoj ofanzivi na ruskog prozapadnog susjeda.

Ruske ličnosti iz pop kulture, poznate ličnosti, novinari, kulturni ličnosti i naučnici su svi izrazili protivljenje ratu otkako ga je predsjednik Vladimir Putin najavio u četvrtak ujutro.

.

.

.

.


Izvor: Klix 

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.