x

jednostavna priprema

Šiš-ćevap u umaku je idealno jelo za iftar

Jedno od neizostavnih jela u toku mjeseca ramazana je i šiš-ćevap. Čar ovog bosanskog tradicionalnog jela jeste da se priprema brzo i jednostavno, a voljet će ga svi oni koji su ljubitelji mesa i povrća. Kao prilog preporučujemo kuhanu rižu ili pire krompir.

Potrebni sastojci za pripremu šiš-ćevapa:

500 gr pilećeg ili telećeg mesa

1 crvena paprika

1 zelena paprika

1 žuta paprika

3 paradajza

2 glavice luka

3 čehna bijelog luka

1 mrkva

200 ml vode

so, biber i vegeta

Način pripreme:

Teletinu ili piletinu isijecite na krupnije kockice. Paradajz, paprike i luk također isijecite na krupnije kockice. Radi ljepšeg kolorita predlažemo ljubičasti luk.

Na štapić redajte sastojke, ali gledajte da počnete i završite kockicom mesa. Dakle meso, crvena paprika, meso, žuta paprika, meso, luk, meso, zelena paprika, meso, paradajz, meso. Začinite.

Na vrelom ulju ispržite šiš-ćevap. Kada sve ispržite, počnite pripremati umak. Umak se pravi od ostatka povrća. Morat ćete dodati još jednu mrkvu koju trebate isjeckati na krugove, malo peršuna i bijeli luk.

U šerpu stavite malo putera, istopite ga i dodajte luk. Potom dodajte mrkvu i bijeli luk te propržite. Zatim dodajte paprike, peršun i paradajz te jedan krompir isjeckan na sitnije kockice. Dodajte 200 ml vode i ostavite da se kuha na tihoj vatri.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.