x

Zenica

Sjećanje na Mateu Jurić, prvu civilnu žrtvu rata u Zenici!

Organizacija porodica šehida i poginulih boraca grada Zenice, i veterani zeničkih brigada organizovali su manifestaciju sjećanja na nedužno stradalu Mateu Jurić, prvu zeničku civilnu žrtvu rata.

Sa nepune dvije godine, naša sugrađanka izgubila je život u unakrsnoj vatri između jedinica bivše JNA i pripadnika jedinica Teritorijalne odbrane. Zbog toga je i ovaj, kao i svaki drugi 13. maj tužan, depresivan i neshvatljiv.

„Ova manifestacija predstavlja sjećanje, ne samo na Mateu, nego i na svu ostalu nedužno stradalu djecu. Matein život samo što je počeo, odmah je i ugašen. Mi se trudimo da ne zaboravimo naše žrtve i sva ta besmislena stradanja, zla i nesreće, a ovakvim manifestacijama želimo poslati antiratnu poruku, odnosno poruku mira i suživota“, poručuje Faruk Kadrić, veteran 303. viteške brigade i organizator današnje manifestacije sjećanja. 


Jedan sasvim običan životni momenat, jedna uobičajena vožnja automobilom za Mateu i njene najbliže imala je kobne posljedice. Njena majka Slavica također je bila žrtva tog 13.maja. No, na svu sreću, Mateina majka je preživjela i sada, zajedno s Mateinim ocem Dragom život nastavlja daleko od rodne Zenice.

No, ovdje se ova tragična priča ne završava. Ni 27 godina kasnije Matea i njeni roditelji nisu dočekali pravdu. Istraga u vezi sa stradanjem nedužne djevojčice je 2006. godine iz Kantonalnog tužilaštva Zenica prebačena u nadležnost državnog tužilaštva. Pa ipak, sudski epilog se ne nazire.

I pored intenzivnih kišnih padavina, današnjoj manifestaciji sjećanja prisustvovali su, između ostalih, zenički politički predstavnici te, tradicionalno, učenici OŠ „Skender Kulenović“. 

.

.

.

.


Foto : Pahuljko/
Izvor : Zenicainfo

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.