x

Veliki broj uplata u drugom setu

Skandal na Roland Garrosu: Dvojica poznatih tenisera igrali za kladionice, snimak kruži internetom

Kako javlja ugledni francuski list L'Equipe, u četvrtak navečer je francuska policija obaviještena o mogućnosti dogovora jednog nedavno odigranog meča na Roland Garrosu.

Turnir u Francuskoj tek će da počne za dva dana, ali se uveliko igraju kvalifikacije za jedan od najprestižnijih turnira. No, prije početka turnira glavnog dijela turnira odjeknula je vijest o namještenom meča, a policija uveliko radi na ovom slučaju.

Riječ je o meču između izraelskog tenisera Dudija Sele i Španca Bernabea Zapate Mirallesa. Oni su se sastali 16. maja u kvalifikacijama. Veteran Sela (37) poražen je sa 6:3, 6:0 od Mirallesa, a sada se uveliko sumnja u regularnost ovog duela.


U prilog tome ide i nesrazmjerno veliki broj uplata na ovaj meč. Uostalom, čini se da su oba tenisera uveliko igrala za kladionicu, što pokazuje i jedan od poteza s meča, a neki snimci kruže internetom.

Kako prenosi L'Equipe, riječ je konkretno o drugom setu meča koji je Španac dobio sa 6:0. A upravo se za njegovo vrijeme pojavio vrlo velik broj online oklada, većinom s Kipra, Armenije i Ukrajine. Slučajem će se baviti francuska vlast koja se bori protiv nepravilnosti povezanih s mogućom korupcijom.

Prema mišljenju stručnjaka, sam meč je izgledao čudno, a spomenuti Sela kao da nikada nije ni igrao tenis, barem ako govorimo o drugom setu. Bio je potpuno nemoćan i nije pokazivao nikakvu želju u drugom setu.


Tenis posljednjih godina pogađaju razni kladioničarski skandali, a na Rolland Garrosu već su viđene slične stvari. Ruskinja Jana Sizikova je optužena da je 2020. godine igrala mečeve za kladionice, mada je kasnije najavila da će podnijeti tužbu za klevetu.

S obzirom da se radi o individualnom sportu, nije teško kladioničarskoj mafiji dogovoriti ishode mečeva, ali ipak to ne očekujete na prestižnim tzv. velikim turnirima već na onim nižih kategorija.


(Sport Sport)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.