x

Škoda prošle godine prodala za 12,6 odsto manje vozila nego ranije

Kompanija Škoda Auto, koja posluje unutar gigantske grupacije Volkswagen, je ranije danas objavila da je obim isporuka novih automobila ove marke, tokom 2021. godine spao za 12,6 odsto u poređenju s lanjskom godinom.

U apsolutnim iznosima iskazano, to znači da su Česi prethodne godine ka kupcima otpremili 878.200 četvorotočkaša.


Upravo objelodanjen podatak ne čudi poznavaoce prilika u automobilskoj industriji s obzirom na raširenu priču o deficitu elektronskih komponenti, rastu cijena sirovina, metala i nemetala, kao i o ugroženim lancima nabavke ostalih elemenata nužnih u proizvodnji vozila. Na sve to se nadovezala, ili još vjerodostojnije je reći, svemu je prethodila i inicirala zdravstvena kriza s prekidima proizvodnog procesa, tako da je veoma teška pozicija automobilske industrije na neki način zaokružena.


Što se tiče pojedinačnih ključnih tržišta novih automobila na kojima se takmiči Škoda, najdramatičniji pad prodajnog potencijala je zabilježen na teritoriji Narodne Republike Kine gdje je obim isporuka pao za enormnih 58.8 odsto, što znači da je 2021. godine tamo isporučeno samo 71.200 vozila.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.