x

Škoda Scala predstavljena na bh. tržištu! (GALERIJA)

Promocija ispred sarajevskog SCC-a označila je dolazak na bh. tržište nove Škode Scale. Automobil, koji je zamišljen kao nasljednik Škode Rapid u hatchback izvedbi Spaceback, zbog pozamašnih dimenzija već dobio epitet "češkog Golfa".

"Scala je potpuno novi proizvod u odnosu na Rapid. Postavljena je na MQB-A0 platformu koncerna Volkswagen", rekao je Vedad Terzić, brand menadžer Škode.

Novi model dugačak je 4362 mm, visok 1471 mm, širok 1793 mm, s međuosovinskim razmakom od 2649 mm. Ponuda prostora je raskošna, naročito u prtljažniku koji ima zapreminu od čak 467 litara, odnosno 1410 litara preklapanjem zadnjeg naslona.

"Po mnogo čemu se Scala može porediti s većom Škodom Octavijom", dodao je Terzić.


Dizajnerski, Scala prednjom rešetkom i LED farovima na "licu" pomalo podsjeća na novu generaciju Volvo modela, dok stražnjim dijelom dominira crni poklopac prtljažnika na kojem je slovima ispisano ime proizvođača (umjesto značke, kao dosad).

Scala se može pohvaliti virtuelnim kokpitom s individualnim prilagođavanjem kroz pet različitih postavki, te savremenim infotainment sistemom s 9,2 inčnim zaslonom (jeftinije verzije imaju ekrana dijagonale 6 ili 8 inča).

Škoda Scala je prvi model kompanije koja je dobio takozvani eSIM: Ne trebate posebnu SIM karticu ili vezu s pametnim telefonom za pristup Internetu.

Bh. kupci mogu birati između tri motora – dva benzinca i jednog dizelaša. Osnovna motorizacije je 3-cilindrični turbobenzinac 1.0 TSI (95 KS), spregnut s 5-stepenim manuelnim mjenjačem.


Jači benzinac – 1.0 TSI (115 KS) dolazi sa 6-stepenim manuelnim ili opcionim 7-brzinskim DSG-om s dvostrukim kvačilom. Isti mjenjači ponuđeni su i uz jedini dostupni dizelaš – 1.6 TDI (115 KS) – koji ispunjava ekološke standarde Euro 6d-TEMP.

Koristeći platformu MQB, Škoda Scala dobila je najnaprednije sigurnosne sisteme. Sistem za upozorenje frontalnog sudara s automatskim sistemom za kočenja pri "urbanim" brzinama uključen je u standardnu opremu svih verzija, bač kao i sistem zadržavanja u traci.



Kao i kod ostalih Škodinih modela, elementi "Simply Clever" su neizostavni dio opreme. Tu spadaju strugač za led koji je smješten u poklopcu rezervoara, kišobran u vozačevim vratima… Zanimljiv je specijalno dizajnirani silikonski poklopac rezervoara tečnosti za pranje vjetrobrana koji se pretvara u lijevak da spriječi prosipanja.

Nova Škoda Scala u BiH je ponuđena tri varijante opreme: Active, Ambition i Style. Početna cijena bogato opremljenog modela – Škoda Scala 1.0 TSI Active – iznosi 28.454 KM, a kompletan konfigurator dostupan je na Škodinoj web strani.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Izvor: Radiosarajevo/
Foto: Mirnes Mašić/Ekskluziva.ba



KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.