x

Novi član porodice

Škoda za Kinu sprema Kodiaq GT

Češka kompanija Škoda je objavila prve skice svog novog modela Kodiaq GT koji je namijenjen kupcima u Kini.

Kodiaq GT će biti Škodin flagship model u Kini, a u ovoj zemlji će se i proizvoditi i prodavati. U salonima će se naći prije kraja godine, dok je proizvodnja zajednički projekt Škode i lokalnog proizvođača SAIC-a.

SUV-coupe je baziran na postojećem petovratnom Kodiaqu, koji se već proizvodi u Kini za domaće tržište.


Kodiaq GT je potpuno nov od prednjih vrata prema nazad, linija krova je padajuća, stakla izgledaju elegantnije, a drugačija su i vrata prtljažnika, stražnja svjetla te branik. Tu je i mali stražnji spojler.

Planova za dolazak ovog modela u Evropi zasad nema, proizvodni kapaciteti na Starom kontinentu su na maksimumu tako da Škoda bukvalno nema gdje proizvoditi Kodiaq GT. Češka kompanija ne želi uvoziti automobile iz Kine te se želi koncentrisati na uspjeh na domaćem tržištu.


Kodiaq GT ima zadatak da ponovi uspjeh premium brendova uključujući BMW i Mercedes-Benz koji su "pogodili" s modelima BMW X4 i X6, odnosno GLC Coupe i GLE Coupe.

Škoda to želi postići s nižim cijenama automobila, a na isto tržište ulazi i Renault s modelom Arkana.


Podaci govore da je Kodiaq GT dug 4.634. širok 1.883 i visok 1.649 mm prema čemu je 63 mm kraći, 1 mm širi i 27 mm niži od standardnog modela. Koštat će oko 27.500 eura.

U ponudi će biti 2,0-litarski benzinski motori s turbopunjačem snage 186 i 220 KS te upareni sa sedmostepenim automatskim mjenjačem. Pogon će biti na prednje ili na sva četiri točka.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.