x

Škoda značajno smanjuje proizvodnju

Škoda se pridružuje grupi proizvođača koji imaju problema s dostupnošću poluprovodnika. Kako je izvijestio Rojters, češki proizvođač mora drastično smanjiti proizvodnju. Za neke tvornice to može značiti zaustavljanje proizvodnje.

"Čak ni Škoda Auto ne može izbjeći ovu globalnu krizu. Moramo značajno smanjiti, a možda čak i zaustaviti proizvodnju", kaže portparol Škode Tomas Kotera, a prenosi Rojters. Trenutno problem najviše pogađa Srednju Evropu, regiju koja je dom marke Škoda.

Posljednjih mjeseci češki je proizvođač proizveo desetke hiljada novih automobila, zaglavljenih u tvorničkim dvorištima čekajući mikročipove. Ovi nedovršeni proizvodi trenutno su na listi prioriteta robne marke. Oni će prije svega doći do kupaca čim se dobiju potrebne komponente.


Prema trenutnim analizama, prekidi snabdijevanja značajno će uticati na globalnu prodaju robne marke 2021. godine. U početku se pretpostavljalo da će kupcima biti isporučeno oko 1,3 miliona vozila. Danas govorimo o 1,15 miliona – što bi bio rezultat usporediv s 2020. koju je obilježila pandemija virusa korona, prenose automobili.ba.


To je problem koji ne pogađa samo proizvođača, već i češku privredu. Vrijedno je podsjetiti se da je Škoda najveći češki izvoznik.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.