x

Od hladne poslastice ne dobivaju se upale

Sladoled djeci dajite i zimi

Naučnici navode da je sladoled bolje konzumirati zimi, jer je temperaturna razlika između tijela i vanjskog okruženja tada manja u odnosu na velike vrućine.

Od sladoleda se ne dobija upala grla i krajnika. Djeci sladoled možete davati tokom cijele godine, ali najbolje u malim količinama.

Već s prvim jesenjim danima, a pogotovo zimi, mnogi roditelji djeci zabranjuju da jedu sladoled, plađeći se da će se, jedući hladno u hladnim danima, razboljeti.

Istraživanja su utvrdila da se sladoled jede mnogo manje tokom hladnijih dana. Interesenatno je i to da najviše sladoleda godišnje jedu stanovnici skandinavskih zemalja, koji se baš i ne mogu pohvalliti toplom klimom.

A naučnici navode da je sladoled bolje konzumirati zimi, jer je temperaturna razlika između tijela i vanjskog okruženja tada manja u odnosu na velike vrućine.

To znači da zimi nikad ne može doći do temperaturnog šoka tokom konzumiranja sladoleda. Upravo zbog toga se u sjevernim zemljama sladoled jede i zimi, a ljeti piju topli čajevi, s obzirom na to da se na taj način smanjuje znojenje koje je ljeti intenzivnije.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.