x

Slatki hljeb od krompira s cimetom i kakaom

Prije pečenja premažite smjesom žumanca i mlijeka pa pecite otprilike pola sata u rerni zagrijanoj na 180 stepeni.

Sastojci:

500 g brašna

1 kuhani krompir srednje veličine

7 g suhog kvasca

100 šećera

1 vanilin-šećer

1 žumance

200 ml mlijeka

100 ml ulja

Priprema:

U posudi pomiješajte brašno, suhi kvasac, ohlađeni i sitno naribani krompir, šećer i vanilin-šećer pa dodajte umućeni žumance. Prelijt toplim mlijekom i uljem pa umijesite glatko tijesto. Pokrijte krpom i pustite da se diže sat vremena na toplom.

Razvaljajte tijesto pa gornju stranu premažite s malo rastopljenog i ohlađenog maslaca. U posudici pomiješajte cimet, šećer i kakao, isprobajte pa pospite po cijeloj površini osim po rubovima. Zarolajte poput orahnjače, omotajte poput babke ili pak preklopite sloj po sloj. Kako god vam se sviđa!

Premjestite u namašćeni kalup za hljeb, pokrijte krpom i pustite da odstoji još 20-ak minuta. Prije pečenja premažite smjesom žumanca i mlijeka pa pecite otprilike pola sata u rerni zagrijanoj na 180 stepeni.


(Ljepota i zdravlje)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.