x

Slavne i poznate: 7 senzacionalnih skulptura koje su obilježile historiju

Oko 8 tisuća iznimno realističnih kipova vojnika otkriveno je u blizini grobnog mjesta kako bi zaštitili cara izvan groba...

Umjetničkim dijelima se teško ne diviti, a sljedeća su definitivno obilježila određena vremena. Neke danas možda izgledaju kao da bi ih mogao napraviti bilo tko, no uzevši u obzir vrijeme nastanka, valja se diviti za što su sve ljudi bili sposobni i u nekim davnim danima…

Vilendorfska Venera (Beč)

Figura ove žene nastala je prije gotovo 30 tisuća godina. Da, dobro ste pročitali – 30 tisuća godina. Radi se o malenoj skulpturi, visokoj tek 11 centimetara, a nađena je u austrijskom mjestu Willendorf, 1908. godine. Iako je i dalje sve vezano uz nju obavijeno misterijom, poznato je kako je izgrađena od vapnenca, a razgledati ju je moguće u Prirodoslovnom muzeju u Beču.


Mala sirena (Kopenhagen)

Lijepa djevojka izlivena u bronci, s ljubavlju gleda u more na stijeni – kip Male sirene je očaravajuća pojava. Inspirirana bajkom Hansa Christiana Andersena, ova je skulptura jedna od cijenjenih skulptura Kopenhagena u Danskoj, a nastala je još 1913. godine. Poklon pivovare Carlsberg gradu Kopenhagenu, ovaj kip visok nešto više od metra može se naći na šetalištu Langelinie. Skulptura Male sirene zapravo je kopija izvorne statue, koju vlasnici čuvaju na nepoznatom mjestu.

Apolon belvederski (Rim)

Smješten unutar poznatih rimskih Vatikanskih muzeja, ovo mramorno čudo otkriveno je u 15. stoljeću. Remek - djelo renesansnog razdoblja prikazuje grčkog boga Apolona, boga streljaštva, poezije i još mnogih stvari. Ipak, smatra se da je ova poznata skulptura mramorna kopija kipa grčkog kipara Leocharesa, izvorno izrađena od bronce.

Nike sa Samotrake (Pariz)

Ova intrigantna mramorna skulptura prikazuje lik bez glave s krilima, predstavljen je kao Nika (po kojoj je vjerovali ili ne, „Nike“ dobio ime), grčka božica pobjede. Otkriven u fragmentima 1863. od strane Charlesa Champoiseaua na otoku Samotraki u Grčkoj, privlačnost ovog djela još uvijek se može osjetiti unatoč tome što je nepotpuno. S obzirom na ponosno mjesto na vrhu stubišta Daru u Louvreu, ovo se smatra remek - djelom helenske umjetnosti. Vjeruje se da potječe iz 2. stoljeća prije Krista.


Ratnici od terakote (Kina)

Iskopane u blizini grobnice Qin Shi Huanga, koji je vladao Kinom 220. godine prije Krista, ove skulpture od terakote čine nevjerovatan prizor. Oko 8 tisuća iznimno realističnih kipova vojnika otkriveno je u blizini grobnog mjesta kako bi zaštitili cara izvan groba. Osim oklopnih ratnika, u mauzoleju se nalazi i preko 7 tisuća konja, kola i oružja od terakote. Smješten 50 – ak kilometara od grada Xi'ana (900 km od Pekinga), Muzej terakota ratnika i konja morate posjetiti ako posjećujete Kinu.


Dječak koji piški (Bruxelles)

Smješten u centru Bruxellesa, ovaj kultni kip pomalo je bizaran. Prikazuje dječaka koji mokri u fontanu i sudeći po izrazu lica, to ga prilično zabavlja. Ipak, vremenom je postao jedan od najpoznatijih kipova na svijetu i važan simbol grada. Zahvaljujući njemu, danas u Bruxellesu postoje i drugi kipovi koji uriniraju, uključujući psa i mladu djevojku.

Kip slobode (New York)

Kada putujete kroz kultni New York City, teško je propustiti ovaj očaravajući kip. To je simbol demokracije i slobode, a poklonjen je iz Francuske kao proslava njihovog prijateljstva. Ovaj golemi nacionalni spomenik prikazuje ženu koja u jednoj ruci drži baklju, a u drugoj povelju u kojoj se navodi datum 4.7.1776., što je datum provedbe Deklaracije neovisnosti u Americi.


(Punkufer.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.