x

Slikoviti belgijski gradić saksofona i piva u kojem se francuski predsjednik loše proveo

Gotička crkva je jedan od simbola grada koji ćete lako upamtiti zbog neobičnog izgleda kupole – mnogi kažu da ih podsjeća na luk. Hoće li, poput luka, izazvati suze oduševljenja ili zgražanja, ostavit ćemo putnicima da otkriju...

Dinant je valonski grad na jugoistoku Belgije, no ono što nas više zanima jest činjenica da se smjestio u strmoj dolini rijeke Meuse zbog čega izgleda bajkovito i privlačno. Čak mu i samo ime potječe od keltskog naziva „Sveta dolina“ ili „Božanstvena dolina“.

Naime, stari dio grada se razvio u uskom prolazu između stijena i rijeke, pa su njegove kućice i zgrade poredane u koloni jedna pored druge, licem okrenute prema rijeci.

Stijenama tu nije kraj – na samom rubu grada nalazi se još jedna, visoka 40 metara. Pažnju plijeni svojim oblikom nalik igli, naročito jer stoji odmah uz cestu. Ako putujete autom, prolazite kroz pukotinu između nje i druge stijene.


Postoje legende vezane uz taj prolaz koje se oslanjaju na antičke epove, no vjeruje se kako je u stvarnom životu za ovaj prolaz zaslužna vojska francuskog kralja Luja XIV.

Iznad stare gotičke crkve i niza zgrada uz obalu, na ogromnoj stijeni nalazi se utvrda iz 11. stoljeća. Iako je nekoliko puta uništavana, obnovljena je iz temelja u 19. stoljeću pa danas do nje možete doći uspinjačom koja kreće od crkve Notre-Dame.

Dio je lanca „utvrda na rijeci Meuse“ pa ako ste ljubitelj starih utvrda, dobro je znati da vas duž rijeke čekaju još tri velike utvrde zanimljive i burne povijesti. Svakako svratite u obližnji dvorac Freyr kojeg nazivaju mini verzijom francuskog Versaillesa.


Gotička crkva je jedan od simbola grada koji ćete lako upamtiti zbog neobičnog izgleda kupole – mnogi kažu da ih podsjeća na luk. Hoće li, poput luka, izazvati suze oduševljenja ili zgražanja, ostavit ćemo putnicima da otkriju.

U Dinantu je živio i Adolphe Sax, izumitelj saksofona. Njegova kuća danas se nalazi u ulici koja nosi njegovo ime, a tu je i Kuća gospodina Saxa, mali muzej posvećen velikom glazbeniku i povijesti saksofona.

Spomenici saksofonu u raznim bojama (koje predstavljaju članice EU) nalaze se svuda po gradu, a najviše na gradskom mostu na kojem je Charles de Gaulle dobio metak u nogu 1914. godine. Što nas je podsjetilo, u gradu postoji i vrlo dobar muzej oružja.

U istoj ovoj dolini rijeke Meuse rođeno je i Leffe pivo. Lijep, romantičan, glazben i pun piva – tko bi (osim de Gaullea) mogao imati nešto protiv?


(Punkufer.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.