x

Slovenci objavili rezultate 97 testiranih na koronavirus!

U Sloveniji je do sada, prema posljednjem službenom podatku Ministarstva zdravstva, obavljeno 97 testova na novi koronavirus i svi su pokazali negativan rezultat, ali zdravstvene ustanove i dalje se pripremaju na veliku mogućnost unosa virusa, a analiziraju se i potencijalne privredne posljedice.

Ljudi iz slovenskih poslovnih krugova upozoravaju da bi širenja virusa s vremenom moglo za Sloveniju, čiji je BDP velikim dijelom ovisan o vanjskoj razmjeni, postati velik problem ako bi se u Evropi donosile neracionalne odluke nesrazmjerne stvarnom stanju i u panici, jer bi dolazilo do posljedičnog zatvaranja ustaljenih međunarodnih nabavnih lanaca.


Kako prenosi Slovenski radio, ministar za poljoprivredu Zdravko Počivalšek najavio je mogućnost da Vlada turističkom sektoru, koji bi se mogao naći u teškoćama ako se neizvjesnost s koronavirusom produži, pomogne u održavanju likvidnosti državnim sredstvima.

Slovenski hotelijeri govore da im otkazivanje rezervacija s azijskih tržišta u posljednje vrijeme iznosi i do 90 posto, ali azijski gosti čine samo dva posto, pa ih više brine 50-postotni pad rezervacija iz Italije za predstojeće uskrsne praznike.


 Potencijalnih negativnih ekonomskih posljedica boje se i u luci Kopar, zbog blizine Italije i mogućnosti unosa virusa, ali i mogućeg pada u prihvatu brodskog tereta iz Azije koji preko Kopra nastavlja prema susjednim zemljama srednje Evrope.

.

.

.

.

.

.

.

.

(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.