x

SLUŽBENO: Romain Grosjean i Kevin Magnussen napuštaju momčad Haasa

Romain Grosjean je objavio na svojim društvenim mrežama da će napustiti momčad Haasa nakon pet provedenih godina u američkoj ekipi, a ubrzo nakon toga potvrđeno je da njegovu sudbinu dijeli i Kevin Magnussen.

Posljednjih se tjedana dosta pisalo o tome da će Francuz vjerojatno otići iz američke momčadi po završetku ove sezone, a sada je to i potvrdio. Ugovor mu nije obnovljen i Romain nakon pet sezona u Haasu postaje slobodan vozač.

“Posljednje poglavlje je zatvoreno i knjiga je završena. Bio sam uz Haas F1 Team od prvog dana. Kroz tih pet godina prošli smo uspone i padove, osvojili 110 bodova u 92 utrke, ali putovanje je bilo vrijedno toga. Mnogo sam naučio, napredovao i postao bolji vozač, kao i bolji čovjek.”

“Nadam se da sam pomogao i drugim ljudima u timu u njihovom napredovanju. Na to sam vjerojatno najviše ponosan, više nego na bilo koju od ludih prvih utrka u 2016. ili na ono četvrto mjesto s Velike nagrade Austrije 2018. Želim momčadi sve najbolje u budućnosti”, stoji u Grosjeanovoj objavi.

Procjenjuje se da je malo vjerojatno da bi Grosjean mogao pronaći mjesto u nekoj drugoj momčadi u F1, s obzirom da je slobodnih mjesta vrlo malo, a na njih ionako pretendira veliki broj kandidata, poput primjerice Sergija Pereza i Nica Hülkenberga. Također, s nestrpljenjem se iščekuje Haasova objava o vozačkoj postavi za 2021. godinu.

Grosjean je svoju karijeru u Formuli 1 započeo još sredinom 2009. godine s Renaultom, a stalni je član Paddocka od 2012. kad je potpisao za Lotus. U karijeri ima deset plasmana na pobjedničko postolje, a najbolji mu je rezultat drugo mjesto na VN Kanade 2012. i na VN SAD-a 2013.

Kevin Magnussen debitirao je u Formuli 1 2014., a Haasu se priključio 2017. Najuspješnija sezona bila mu je 2018. kad je ubilježio četiri top 6 plasmana i osvojio deveto mjesto u ukupnom poretku. Kao najbolji rezultat karijere ostaje mu drugo mjesto na VN Australije s McLarenom u prvoj utrci u karijeri.

“Sezona 2020. bit će moja posljednja u Haas F1 Teamu. Imao sam odličan period u momčadi koji je trajao četiri godine. Biti dio posve novog tima bio je izazov u kojem sam izuzetno uživao i koji mi je donio ogromnu količinu iskustva, a time sam napredovao i razvijao se kao vozač utrka.”

“Želim zahvaliti Geneu, Guentheru i svima ostalima u trkaćem timu za njihovu odanost i povjerenje koje su mi dali tijekom četiri godine. Još uvijek radim na svojim planovima za budućnost, koje ću objaviti uskoro. Ostalo je šest utrka do kraja sezone i odlučan sam dati sve od sebe kako bismo završili sezonu što boljim rezultatima”, poručio je Danac.

Grosjean i Magnussen donijeli su Haasu prvi dvostruki plasman među osvajače bodova. Dogodilo se to na Velikoj nagradi Monaka 2017. Također, četvrto i peto mjesto na Red Bull Ringu godinu kasnije upisano je kao najuspješnija utrka Haasa do sada. Te su godine momčad doveli do petog mjesta konstruktorskog poretka.

“Želim zahvaliti Romainu i Kevinu na njihovom velikom trudu i predanosti Haas F1 Teamu u proteklim sezonama. Obojica su igrali veliku ulogu u svim našim uspjesima. Naravno, još je dosta utrkivanja ostalo do kraja ove sezone. Godina je bila izazovna, u to nema sumnje, ali oba su vozača dala najbolje od sebe za volanom bolida VF-20. Cijenimo njihov doprinos i nastavljamo zajedno gurati ovu momčad sve do Velike nagrade Abu Dhabija u prosincu”, izjavio je šef momčadi Guenther Steiner.


(gp1.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.