x

Smatraju ih najzdravijim voćem na svijetu - sprečavaju bolesti srca, štite kosti

Hurme imaju širok spektar zdravstvenih vrijednosti, zbog kojih se smatraju najzdravijim voćem na svijetu. Prema svom sastavu urme su prava prirodna multivitaminska bomba koju mogu koristiti djeca i odrasli.

Bogate vitaminima i mineralima, urme su idealan izbor za jutarnje snabdijevanje ovim nutrijentima. Svaka porcija urmi pruža preko tri odsto preporučene doze vitamina A, K, tiamina i folne kiseline. Jedan su od najbogatijih izvora gvožđa, kalcijuma, magnezijuma, kalijuma i fosfora. Sadrže gotovo sve vitamine B kompleksa, i bogat su izvor fito-hranjivih materija poput karotenoida i flavonoida.

Poboljšavaju funkciju mozga

Urme su bogat izvor jednostavnih prirodnih šećera. Ovi šećeri osiguravaju tijelu važnu glukozu i pomažu u stabilizaciji šećera u krvi. Na ovaj način doprinose poboljšanju moždanih aktivnosti, boljoj spoznaji i koncentraciji.


Regulišu tjelesnu težinu

Urma je jedna od rijetkih namirnica koja može pomoći u gubitku kilograma, ali i njihovom gomilanju, zavisno od vrste drugih namirnica s kojima se jede. Bogat je izvor jednostavnih šećera i rezervi energije. Kada se konzumira s drugom visokokaloričnom hranom poput mlijeka, urma pomaže u povećanju tjelesne težine. Istovremeno, urme su bogate prehrambenim vlaknima, pružaju osjećaj sitosti, a ne sadrže ni mnogo masti. Konzumiranje nekoliko urmi u jutarnjim satima, zajedno s toplom vodom pomaže u suzbijanju nezdravih prehrambenih navika, a doprinosi i smanjenju telesne težine.

Sprečavaju kardiovaskularna oboljenja

Iako su bogat izvor kalijuma, urme sadrže vrlo male količine natrijuma. To se smatra idealnim elektrolitskim sastavom za održavanje zdravog kardiovaskularnog sistema. Također pomažu i u snižavanju LDL holesterola. Istraživanje je pokazalo da redovna konzumacija urmi kao dio zdrave uravnotežene ishrane pomaže u smanjenju rizika od kardiovaskularnih oboljenja čak i kod populacija s većom izloženošću ovim bolestima.


Štite kosti

200 gr urmi pruža više od 6,5 odsto od preporučene doze kalcijuma i fosfora zajedno sa 14 odsto magnezijuma – važnog minerala za izgradnju kostiju i održavanje odgovarajuće koštane strukture. Kalijum, vitamin K i mangan u urmama također su važni za zdravlje kostiju. Redovna jutarnja konzumacija urmi poboljšava gustinu kostiju i može spriječiti osteoporozu.

Povoljne za trudnice i dojilje

Redovna konzumacija urmi pomaže u jačanju mišića materice i pomaže tijelu u pripremi za završnu fazu trudnoće. Nakon porođaja, djeluju kao povoljno sredstvo za dojilje i obezbjeđuju bolju laktaciju. Također pomažu i kod brže kontrakcije mišića materice, te omogućavaju brži oporavak, piše hayat.ba.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.