x

Šminka ima rok trajanja – provjerite ove proizvode u svom neseseru

Na pakovanjima šminke rok upotrebe nalazi se uglavnom na deklaraciji koja je na poleđini proizvoda. Tu se nalazi simbol male otvorene kutijice sa brojevima 3,12, 18 i 24. Oni upravo označavaju mjesece koliko možete koristiti šminku od dana kada proizvod otvorite. Evo koji je rok trajanja za proizvode koje svakodnevno koristimo:

Maskara

S ozbriom na to da je maskara proizvod koji najčešće otvaramo (kada nemamo vremena za svu šminku istaknemo bar trepavice) ona će nam najkraće i trajati jer prilikom svakodnevnog otvaranja ulazi vazduh i razne bakterije koje ne bi smjele da se nađu na našim očima. Maskaru ne bi trebalo koristiti duže od 3 mjeseca.

Olovka za oči

Olovke imaju dug vijek trajanja, i do 2 godine. Trebalo bi da izvdojite nekoliko sekudni i narežete je prije svakog nanošenja, jer se na ovaj način otklanjaju moguće nečistoće, a i ljepše se nanosi.

Tečni eyeliner

Ne bi ga trebalo korisiti nakon 6 mjeseci od otvaranja. On se ne narezuje, otvara se stalno, tako može da pokupi bakterije, a s obzirom na to da su oči osjetljive, ovdje posebno treba obratiti pažnju na rok trajanja.

Tečni puder

Pudere u tečnom stanju nakon 12 mjeseci treba da bacite, mada se oni uglavnom potroše i mnogo prije toga. Ukoliko je promijenjena njegova tekstura i miris mjesto mu je u kanti.

Kameni puderi, rumenila, bronzeri i sjene za oči

Uz pravilnu upotrebu ove vrste šminke mogu trajati i do 2 godine. To podrazumijeva da redovno čistiti četkice kojima ih nanosite. Na ovaj način spriječit ćete širenje bakterija sa četkica na šminku.

Karmini

Karmine svi najduže čuvamo. Često kupimo neke nijanse koje namažemo nekoliko puta i zaboravimo ih, njih defititivno ako stoje duže od godinu dana treba baciti. Neotvoren može trajati i do tri godine, ali čim otvorite rok trajanja se smanjuje. Godinu, godinu i po dana od otvaranja je optimalno za korištenje.

Sjajevi za usne

Oni traju kraće od karmina zbog teksture. Ne duže od 12 mjeseci.


(Ljepota i zdravlje)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.