x

KOŠTAT ĆE BILION DOLARA

Snimci iz zraka pokazuju početak izgradnje futurističkog megagrada u Saudijskoj Arabiji

Impresivni snimci dronom pokazuju da je na sjeverozapadu Saudijske Arabije započela najavljenog "grada budućnosti", a predviđa se da će koštati 1 bilion dolara.

Video je snimila saudijska kompanija za Ot Sky, a na njemu se vidi početak radova na megagradu nazvanom "The Line".

"The Line" se gradi u sklopu razvojnog projekta Neom, a očekuje se da će biti dugačak nevjerovatnih 170 kilometara. Uz grad, gradit će se i mnogi drugi projekti poput skijališta i smještaja za saudijsku vladu.

Na snimku se mogu vidjeti brojni bageri kako kopaju široki linearni rov u pustinji, a graditelji također na terenu prate njihov napredak.

Vide se i snimci džinovske rupe koja bi mogla značiti početak izgradnje transportnog sistema koji će se graditi ispod samog grada.

Ovaj novi transportni sistem je osmišljen tako da smanji narušavanje prirode i građana, a nadaju se da će korištenjem brzih vozova stanovnici moći da putuju sa jednog kraja grada na drugi za samo 20 minuta.

"The Line" je službeno predstavljen ranije ove godine i dizajniran je za smještaj devet miliona ljudi. Bit će visok 500 metara i imat će "ogledalo fasadu", a očekuje se da će biti približno iste veličine kao država Massachusetts.

Također će biti ugljično neutralan, u potpunosti će se pokretati iz obnovljivih izvora energije.

Planove za izgradnju megagrada napravio je prestolonasljednik Mohammed bin Salman Al Saud, međutim, mnogi su sumnjali da će biti izgrađena zbog svoje ambiciozne prirode.

U dokumentu, princ je tvrdio da će projekat biti završen do 2030. godine, ali su inženjeri upozorili da bi moglo potrajati i do 50 godina da se izgradnja u potpunosti završi.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.