x

a i jeftina je

Soda bikarbona dobra je za vašu kosu, kožu i tijelo

Soda bikarbona često se koristi u pecivima. Bez nje mnoge torte i kolačići ne bi bili mekani i vazdušasti. Sa sodom bikarbonom možete činiti i puno stvari poput čišćenja, a može učiniti i čuda za vašu kosu, kožu i tijelo.

Soda bikarbona je izvrsno sredstvo i za oralnu njegu. Studije pokazuju da je pasta za zube koja sadrži soda bikarbonu bolja u razbijanju plaka i izbjeljivanju zuba nego pasta za zube koja je ne sadrži.

No ne morate kupovati pastu sa soda bikarbonom da biste uživali u ovoj blagodati, možete napraviti malu količinu paste od vode i sode bikarbona i dobro istrljate zube s njom, a potom operite zube kao što to inače radite.

Soda bikarbona također ima snažna antibakterijska i antimikrobna svojstva, što je čini izvrsnom za ispiranje usta.

Akne na licu nekada mogu biti veoma bolne. Obično se pojavljuju nakon obilnog obroka neke masne hrane.

Dezodorans je još jedan proizvod koji često sadrži sodu bikarbonu jer izvrsno upija mirise. Utapkajte malo sode bikarbone po pazuhu kako bi imali prirodni dezodorans.

Opekotine od sunca možete umiriti uz pomoć sode bikarbone. Pokušajte sa kupkom. Jednu do dvije kašike dodajte u toplu kupku, potom se potopite i ostanite u vodi najmanje 30 minuta, a možete mijenjati obloge svakih 15 minuta.

Soda je dobra i za iritaciju uzrokovanu ubodom insekata. Napravite gustu pastu s vodom i nanesite na zahvaćena područja.

Uz pomoć sode bikarbone možete omekšati i zadebljanu kožu na petama. Namačite svoja stopala u lavoru sa sodom bikarbono pola sata, a potom na njih nanesite ulje za pete.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.