x

MASTERS 1000 TURNIR

Šok za Đokovića u Parizu, čudesni 19-godišnjak Rune osvojio najveću titulu karijere

Mladi danski teniser Holger Rune (19) napravio je čudo preokrenuvši finale Masters 1000 turnira u Parizu protiv Novaka Đokovića. Konačan rezultat glasio je 2:1, po setovima 3:6, 6:3 i 7:5.

Đoković je imao priliku doći do čak 39. Masters 1000 titule u karijeri i tako povećati rekordan broj ispred Rogera Federera i Rafaela Nadala. Ipak, protivnik mu je bio razigrani Rune (19) koji je odigrao svoje četvrto uzastopno finale u samo mjesec dana.

Odličan prvi set odigrao je Đoković. Napravio je break u četvrtom gemu i lako ga sačuvao do kraja seta te rezultatom 6:3 došao u vodstvo.

Uslijedio je odgovor mladog Danca. Nakon dramatičnog prvog gema, u kojem je Rune spasio tri break-lopte, uspio je oduzeti servis Đokoviću u narednom gemu. Kao i u prvom setu, ni u drugom se rival nije uspio vratiti nakon što je izgubio svoj servis.


Drugi set završen je rezultatom 6:3 za Runea, tako da smo otišli u posljednji, odlučujući set.

Đoković je u trećem setu prvi napravio break. Oduzeo je servis protivniku i poveo rezultatom 3:1, ali se na iznenađenje svih u hali Bercy Rune vraća već u narednom gemu i odvodi set u vrlo uzbudljivu završnicu.


Rune je napravio break pri rezultatu 5:5 i onda ga u vrlo dramatičnom gemu potvrdio za najveću titulu karijere. Spasio je čak šest break-lopti koje je imao Đoković, a onda iskoristio svoju drugu meč-loptu. Posljednji gem bio je veoma dug i tu je Danac pokazao da se može nositi s najboljima i u onim trenucima kada svi očekuju pad.

To je za Danca treća titula u karijeri, a prije toga osvojio je dvije iz ATP 250 serije, u Minhenu i Stockholmu, koje se ne mogu mjeriti s ovom na Masters 1000 turniru. Pariz 2022. godine pamtit će zauvijek, a pobjedom je došao i nadomak plasmana na završni Masters. Zanimljivo, Đoković je oduvijek bio Runeov uzor i uoči finala postala je viralna fotografija na društvenim mrežama kada je Danac bio još dječak.

S druge strane, Đoković je ostao na 38 Masters titula, dvije više u odnosu na prvog pratitelja Rafaela Nadala.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.