x

Šokantni rezultati istraživanja: Koliko vjerujete ‘bapskim’ pričama o spavanju beba, a koliko ih provjeravate?

Studije su pokazale da dvije trećine novopečenih roditelja vjeruje u priče starijih žena, kao što je ona da bebu držite budnom cijeli dan kako bi noću bolje spavala.

Novo je istraživanje pokazalo da većina novopečenih roditelja u SAD-u vjeruje pričama starih žena, bakama, tetama, susjedama, kada je riječ o obrascima spavanja i ponašanju njihove nove bebe. Kada postanete roditelji, shvatite jednu tešku istinu, da je jedna od najtežih borbi na početku roditeljstva uspavati dijete. Možda su vam tijekom trudnoće mnogi govorili ‘uživajte u spavanju dok još možete’, i bili su u pravu. Novorođenče zahtijeva 24-satno hranjenje i brigu, što znači da tijekom prva tri mjeseca i nema baš puno prilike da uhvatite dobar san. Mnoge su mame i tate vodili ovu bitku, a kako uspavati bebu postaje pravi istraživački posao.

Prema rezultatima jedne sociološkog istraživanja, većina novih roditelja uglavnom se oslanja na priče svojih baka kada je riječ o uspavljivanju dojenčadi. ‘Bapske’ priče ponekad mogu biti zabavne, ali nisu uvijek točne i često se ne temelje na istraživanjima i studijama.


Istraživanje na ovu temu proveli su stručnjaci Naturepedice, a obuhvatilo je 2000 američkih roditelja djece mlađe od 5 godina. Pokazalo se da dvije trećine njih vjeruje u priče starih žena, kao što je ona da bebu držite budnom cijeli dan kako bi bolje spavala noću.

Više od polovice (59%) izjavilo je da je čulo baš ovaj savjet od svojih majki.

49% je reklo da je to čitalo online, kao dobronamjeran savjet iskusnih mama.

Također, da 7 od 10 roditelja vjeruje da će spavati beba duže spavati tijekom jutarnjih sati ako bude duže budna navečer.


Istraživanje je također pokazalo da su roditelji voljni iskušati ove metode čak i u vremenskom okviru od 5 mjeseci dok se ne uvjere da nisu učinkovite.

Anketa je pokazala još jedan poražavajući podatak, a to je da 1 od 10 roditelja uopće ne zna što je to sindrom iznenadne dojenačke smrt, dok 11 posto njih nije upućeno u osnove sigurnog spavanja novorođenčadi.


(Roditelji.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.