x

Solak: Moguće i otvaranje frizerskih salona, a pričali smo i o utakmicama!

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez najavio je na današnjoj konferenciji da će od iduće sedmice početi s ublažavanjem mjera.

Kakve planove imaju članovi Kriznog štaba za naredni period, otkrio nam je načelnik Federalnog štaba civilne zaštite Fahrudin Solak.

- U Štabu su stručnjaci od virusologa do epidemiologa, stručnjaka iz oblasti javnog zdravlja, i oni su zaduženi prošle sedmice da pripreme određene scenarije kako i u kojim se uvjetima mjere mogu olakšati. Iduće sedmice će, najvjerovatnije, biti olakšica za penzionere, odnosno za starije od 65 godina, i za mlađe od 18, odnosno za maloljetnike. Ako ostane ovakav, zadovoljavajući trend, mjere će sigurno biti olakšane - rekao je Solak.


Prošlo je 14 dana od kada su penzioneri prvi put izašli iz izolacije kako bi podigli penzije, obavili kupovinu, platili račune...

- Od tog dana, broj oboljelih penzionera manji je nego dan prije nego što su podizali penzije. To su ohrabrujući podaci i možemo olakšati tu mjeru što se tiče njihove zabrane izlaska. Penzioneri su se pokazali odgovornima - rekao je Solak.

Dodao je da će Štab zasjedati ove sedmice i tada će biti donesena definitivna odluka.

- Što se tiče malih obrtničkih radnji, moguće je i popuštanje mjera koje se odnose na njih. To se odnosi i na frizerske salone, kozmetičke salone i one koji imaju jednog do dva uposlenika. Ali, ostaje na snazi poštivanje protokola nošenja maski, zaštitnih rukavica i držanja socijalne distance - rekao je Solak.


Svakog dana se radi analiza

Konkreno o datumima Solak nije mogao govoriti. Istaknuo je da se svakog dana radi analiza i prate se trendovi.

- Razgovarali smo o svim mjerama koje su na snazi. Govorili smo i o mjerama koje bi se mogle popustiti, ali ne možemo govoriti konkretno o datumima. Naprimjer, ako se otvore frizerski saloni, morat će se praviti pregrade između stolica, u jednoj prostoriji neće moći boraviti više od dvoje ljudi, poslije svakog šišanja sve će se, od stolice do makaza, morati dezinficirati... - pojasnio je Solak.


Nastavak liga

Posljednje mjere popustit će se u ugostiteljskim objektima, jer se tu okupljaju građani.

- Spominjali smo i utakmice. Razmatramo da li da se dozvoli nastavak liga, ali pod nekim određenim uvjetima, kao što su prazne tribine, da sportisti budu u samoizolaciji... Bit će raznih uvjeta. Pokušavamo naći modus kako primjenjivati neku mjeru kako da olakšamo, ali da se ne ugrozi zdravlje - rekao je Solak.(Avaz)

KOMENTARI
1

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.


Srdacan pozdrav svima koji su procitali ovu poruku, ja sam Marie Mikus i došla sam da olakšam sve žrtve prijevara o zajmu, a takoder tražim zajam. Bila sam obrubljena zbog svog novca, ali kasnije sam od Boga dobila pravog muškarca. Procitao sam svjedocanstvo i kontaktirao sam ga nazvao sam ovog zajmodavca Božjim covjekom, jer je odgovarao na moje molitve o zajmu. Jako sam sretan što sam upoznao takvog covjeka, ovo je vrlo lak nacin da dobijem kredit od pouzdanog covjeka koji ima kreditnu kompaniju u Sjevernoj Americi, ime je firme (NAJPOVOLJNIJE LAKE FINANCE HOME) svjedocenje u svim društvenim medijima jer sam mu obecao da cu ga podijeliti po cijelom svijetu. Imajte na umu da je ovaj zajam po kamatnoj stopi od 2% Imajte na umu da takoder možete dobiti posao i investirati u posao E adresa: [email protected] (+16014560144)