x

putoovanja su život

Spisak najpoželjnijih destinacija za putovanja u 2019. godini

Ako spadate u grupu onih koji obožavaju putovanja, Harpers Bazaar napravio je spisak najpoželjnijih destinacija za putovanja u 2019. godini. Sve ove države i gradovi su toliko posebna mjesta da ćete im se uvijek željeti vratiti iznova.

Portoriko

Ova otočna država Kariba udružena sa Sjedinjenim Američkim Državama sastoji se od otoka Portorika i više manjih otoka Viequesa, Culebre, Culebrite, Palomina, Mone i Monite. Portoriko je otkrio Kolumbo na svom drugom putovanju 1493. godine. Nekad španska kolonija, danas je pridružena slobodna država unutar SAD-a. U Portoriku je raznolikost dobrodošla, a domaće stanovništvo je ljubazno i uvijek veselo. Osim što vam Portoriko nudi brojna kulturološka iskustva i mnogo historijskih lokacija, u njemu ćete moći probati i neka fantastična jela poput green sofritoa i grilovanih banana.

Šri Lanka

Službeno ime ove države je Demokratska Socijalistička Republika Šri Lanka i nalazi se u južnom dijelu Azije. Flora i fauna su veoma bogate, a 23 posto biljaka i 16 posto sisara su endemi. Mnogi kažu da je ova zemlja dragulj Indijskog okeana, a u njoj je uživao i moreplovac Marco Polo. Šri Lanka je bogata vodopadima, a ono što definitivno trebate posjetiti je gradić Nuwara Eliya koji još nazivaju i Mala Engleska. Kada je riječ o turističkim atrakcijama, morate posjetiti i drevne gradove Anuradhapuru, Polonnaruwu i Sigiriyu te nacionalni park Yala.

Izrael

Izrael je smješten na jugoistočnoj obali Sredozemnog mora i sjevernoj obali Crvenog mora. Ovu zemlju duhovne tradicije i neobične kulture nazivaju još i Svetom zemljom. U njoj možete uživati u prelijepim pustinjskim predjelima, Mrtvom moru koje je jedno od čuda prirode. Ono je ujedno i najveća prirodna atrakcija u ovoj državi. Svakako ne propustite posjetiti Muzej svitaka s Mrtvog mora, Muzej umjetnosti u Tel Avivu, grad Nazaret u kojem je Isus Krist proveo svoje djetinjstvo te drevni grad Avdat koji su osnovali Nabatejci u drugom vijeku prije nove ere. Tu je još i Galilejsko jezero, najveće slatkovodno jezero u Izraelu.

Japan

Možda i ne trebate imati poseban razlog da posjetite Zemlju Izlazećeg sunca. Ovu državu u istočnoj Aziji morate posjeti makar jednom u svom životu. Japan čini arhipelag od više od 3.000 ostrva, a najveća su: Hokkaido, Honshu, Shikoku i Kyushu koja čine više od 97 posto površine. Japan obiluje hramovima, ali vi ne propustite posjetiti Hram čiste vode ili Kiyomizuderu. Asakusa je jedini dio u Tokiju u kojem možete osjetiti pravu tradicionalnu atmosferu Japana. A budući da je Japan zemlja koja neprestano raste, iznenađuje i oduševljava inovacijama, sigurno je dobar razlog da je posjetite.

Pariz

U Gradu svjetlosti postoji toliko atrakcija koje trebate posjetiti da bi vam bilo potrebno makar sedam dana da doživite istinsku atmosferu ovog grada. Jedna od atrakcija je svakako Eiffelov toranj koji je nekada bio najviša građevina koju je sagradio čovjek. Prema statistikama, više od 25 hiljada ljudi svakodnevno se penje na ovaj toranj. Također, trebali biste posjetiti i Montmartre, brdo koje je najviša tačka Pariza i gleda na cijeli grad. Svakako posjetite i muzeje Louvre i Rodin, palaču Versailles, Katedralu Notre-Dame i mnoga druga mjesta.

Panama

Panama je najjužnija država Srednje Amerike, a prvi tragovi ljudske populacije na području Paname sežu 12 hiljada godina u prošlost. Prije dolaska Evropljana na ovom području živjeli su indijanski narodi Chibchan i Chocoan. Ono što trebate posjetiti kada odete u Panamu su Nacinalni park Coiba, potom ostaci kolonijalnih građevina Casco Viejo koje datiraju iz sredine 17. stoljeća te brojne muzeje. Ako ste ljubitelj penjaja i planinarenja, ne zaboravite posjetiti vulkan Baru.

Nashville

Ovaj glavni grad američke savezne države Tennessee leži na rijeci Cumberland. Nashville dobar dio svoje kulturne baštine duguje studentskoj i akademskoj populaciji. Od historijskih spomenika tu su Fort Nashborough, rekonstrukcija izvornog naselja, kao i utvrda Fort Negley. Grad je poznat i po country muzici pa ovdje možete posjetiti Muzej i Kuću slavnih country muzike, pozorište Belcourt i Rymanov auditorij. Posjetite još i Muzej umjetnosti Cheekwood, Državni muzej Tennessee te galerije slikara Van Vechtena i Aarona Douglasa na sveučilištu Fisk.

Sjeverna Italija

Italija je uvijek dobra ideja. Jezero Como, Modena, Venecija i Verona samo su neke od destinacija koje biste trebali posjetiti. Ne zaboravite posjetiti i Dolmite koji su vrhunsko igralište za sve ljubitelje prirode i avanture. Biciklizam, planinarenje, vožnja kajakom i skijanje samo su neke od aktivnosti u kojima možete uživati u ovoj regiji.

Osim ovih država i gradova posjetite još: Cabo San Lucas u Meksiku, Indiju, Banf u Alberti, Maleziju, Kopenhagen u Danskoj, Bodrum i Istanbul u Turskoj, Kambodžu, Egipat te Arizonu.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.