x

Srednjoškolska prijateljstva imaju iznenađujući uticaj na naš ljubavni život

Moguće je da su dugi telefonski razgovori s vašom najboljom prijateljicom glavni krivac za to što još niste pronašle ljubav, ali vas možda upravo oni nauče kako kasnije funkcionisati u dugim vezama. Do tog saznanja došlo je jedno zanimljivo, nedavno objavljeno istraživanje.

Riječ je o istraživanju koje se bavilo proučavanjem adolescentskih odnosa s vršnjacima, a došlo je do zaključka da osobe koje imaju snažna, bliska, platonska prijateljstva u dobi od 13 do 18 godina kasnije pronalaze ljubav. Konkretno, tek u dobi između 27. i 30. godine.

S druge strane, srednjoškolske ljubavi nemaju nikakve veze s kasnijim ljubavnim blagostanjem.

“Romantični odnosi u adolescentskoj dobi su najčešće kratkotrajni i, kao takvi, čini se da ne doprinose tome da tinejdžeri uče vještine potrebne za budućnost”, objasnila je suautorica studije Rachel K. Narr, studentica doktorskog studija Univerziteta u Virginiji.

Naime, osobe koje su tokom najosjetljivijih godina odrastanja, u vrijeme kada hormoni “divljaju”, uspjele održati prijateljstva, kasnije su sposobnije prihvatati tuđe razlike, raditi na sebi, a zahvaljujući svemu tome i održati na životu svoje ljubavne veze.


(Ljepota i zdravlje)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.