x

jeste li znali

Sretna trudnica nosi veselu bebu

Stres ili depresija u trudnoći može nanijeti ozbiljnu štetu plodu, ali se još malo zna o efektima prolaznih emocija.

Odavno se zna da hrana i kisik lako i brzo iz majke prelaze u fetus, a sada se čini da se žalost, tuga ali i sreća trudnice također prenose na još nerođenu bebu.

Stres ili depresija u trudnoći može nanijeti ozbiljnu štetu plodu, ali je još malo poznato o efektima prolaznih emocija. Da bi to istražili, grupa ljekara zamolila je deset trudnica da budu dobrovoljci i prikazao im je petominutni videoklip vesele melodije iz mjuzikla "Zvuk muzike".

U isto vrijeme, 15 drugih trudnica gledalo je 5-minutni odlomak iz jednog tužnog filma. A svaki klip nalazio se u "sendviču" između dva neutralna muzičko-filmska uzorka tako da su istraživači mogli registrirati svaki pokret fetusa u maternici trudnice.

Istraživači su pomno pratili broj pokreta ruku, nogu i tijela fetusa uz pomoć ultrazvuka i otkrili su da su fetusi, dok su mame pratile scene sreće na videoklipu, pokretali ruke gotovo kao da "mašu", mnogo življe nego fetusi žena koje su gledale "neutralni" klip.

Fetusi trudnica koje su pratile tužne scene na videoklipu gotovo da nisu pomjerali ruke. Šta je izazvalo da fetusi sretnih majki mahanjem ruku izražavaju neku vrstu radosti još nije jasno. Ipak, takvi pokreti pokazatelj su aktivnosti nervnog, kardiovaskularnog i mišićno-skeletnog sistema fetusa.

Ljekari kažu da tužna melodija, koja žalosti majku, oslobađa više hormona koji preusmjeravaju krvotok u u maternici. Fetus, u isto vrijeme, usmjerava reduciranu krv iz udova u svoj mozak i srce.

Ipak, suviše je rano da se na osnovu dosadašnjih rezultata istraživanja trudnicama mogu davati bilo kakvi savjeti.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.