x

ZA MIRAN SAN

Šta biste trebali izbjegavati kada uspavljujete bebu

Jedan od problema s kojim se novopečeni roditelji susreću je rutina spavanja bebe. Postoji nekoliko stvari koje bi trebali izbjegavati kada je uspavljujete.

Tokom prvih mjeseci života bebe ne mogu usvojiti bilo kakvu vrstu rutine uspavljivanja. Ovaj proces se počinje događati tek kada napune četiri mjeseca. Problem nastaje ako dijete možete uspavati samo hranjenjem ili nošenjem u rukama.

Bebe se bude dva do šest puta tokom noći, što znači da ćete spomenute korake morati raditi svaki put kada se probude. Probajte pomoći bebi da određene aktivnosti poveže sa spavanjem: okupajte je, obucite pidžamu, pročitajte priču, a zatim prigušite svjetla. Stavite je u krevetić prije nego što postane previše pospana. Ovako će naučiti povezati spavanje s boravkom u krevetiću, a ne držanjem u naručju.


Naravno da instinktivno želite utješiti bebu kada plače, ali biste trebali sačekati nekoliko minuta da vidite hoće li se sama smiriti. Ako i dalje plače nakon pet minuta, priđite joj i umirite je. Zatim izađite iz sobe i provjeravajte situaciju svakih pet minuta dok ne zaspe. Naredne noći pomjerite vrijeme provjeravanja na 10 minuta. Uskoro bi beba trebala naučiti kako da sama lakše zaspe.

Pedijatri smatraju da dijete treba prestati hraniti u toku noći kada napuni šest mjeseci, iako će to vjerovatno tražiti. Hranjenje tokom noći itekako može poremetiti dnevne obroke. Tada konzumira veliki ogroman broj kalorija, pa nije toliko gladna tokom dana. Naredne noći će opet zahtijevati da jede.


Nemojte prečesto dozvoljavati bebi da spava u kolicima zato što će nakon toga teže moći zaspati u krevetiću. Probajte organizovati svoj dan tako da dijete što više vremena može spavati u prijatnoj kućnoj atmosferi.

Djeca koja su stara četiri mjeseca bi trebala ići na spavanje u 19 ili 20 sati. Ukoliko trenutno ostaju budna do kasno, pokušajte ih prilagoditi navedenim satima.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.