x

ZDRAVE NAMIRNICE

Šta biste trebali jesti za užinu ako želite regulisati nivo šećera u krvi

Ukoliko imate dijabetes ili iz nekog drugog razloga trebate paziti na nivo šećera u krvi, od vitalnog značaja je da počnete konzumirati hranu koja reguliše šećer.

Prema mišljenju nutricionistkinje Molly Hembree, najbolja užina je ona koja sadrži proteine i ugljikohidrate bogate vlaknima, prenosi Eat This, Not That.

"Proteini i vlakna ublažavaju porast nivoa šećera u krvi za razliku od rafiniranih žitarica", kazala je. Ovo je nekoliko prijedloga za idealnu užinu:

Kriške jabuke i puter od kikirikija

"Jabuka je dobar izvor ugljikohidrata u obliku prirodnog šećera (fruktoze). Jedite je s puterom od kikirikija kako biste dodali proteine ​​koji pomažu u kontroli šećera u krvi", kazala je.

Jabuka srednje veličine ima 4,8 grama vlakana. Ovaj nutrijent pomaže u usporavanju probave, što sprečava nagli porast šećera u krvi. Osim što imaju mnogo vitamina, jabuke sadrže i polifenol.

Utvrđeno je da polifenol stimuliše oslobađanje inzulina iz gušterače. Ovo pomaže tjelesnim ćelijama da apsorbiraju šećer, što na kraju smanjuje razinu šećera u krvi.


Svježi sir i breskve

"Svježi sir, a naročito onaj koji ima malo masti, odličan je izvor proteina koji, u kombinaciji s voćem poput breskve, može pomoći u povećanju unosa vlakana i stabilizirati šećer u krvi", rekla je Hembree.

Breskve spadaju u voće s niskim glikemijskim indeksom (42), što znači da uzrokuju mali porast šećera u krvi. Osim toga, one sadrže kalijum i vitamine A i C, što znači da dobro utječu i na zdravlje srca, i poboljšanje probave.


Nemasni jogurt i borovnice

Nemasni jogurt isto tako može pomoći u regulisanju nivoa šećera zato što ima mnogo proteina. Jogurt sadrži i probiotike, koji omogućavaju tijelu da metabolizira hranu koja sadrži šećer.

Borovnice su pune vlakana i antioksidansa, koji snižavaju krvni pritisak i učestvuju u procesu obrade glukoze.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.