x

SIMPTOMI

Šta je uzrok bolnih grudi za vrijeme menstrualnog ciklusa

Simptom s kojim se suočavaju mnoge djevojke i žene


Bolne grudi su simptom s kojim se suočavaju mnoge djevojke i žene.

Koji je razlog za pojavu neugodnosti tokom menstruacije i kada je potrebno da se brinete zbog toga?

Mnoge djevojke i žene osjećaju bol u grudima tokom menstrualnog ciklusa. Obično se ova pojava dešava kod žena tokom ovulacije ili nekoliko dana prije menstruacije. Ali postoje i situacije kada se neprijatnost u grudima osjeća i tokom menstruacije. Da li je to normalno?

Priprema za njegovanje bebe

Da biste dobili odgovor na ovo pitanje, potrebno je da shvatite uzrok bola u grudima. Organizam se tokom menstrualnog ciklusa priprema za njegovanje bebe. Grudi kod žena trpe promjene i pripremaju se za dojenje. Povećava se protok krvi i zbog toga žene osjećaju da su grudi natečene i osjetljive. Možete primijetiti blagi porast u veličini. Ukoliko se trudnoća ne dogodi, nelagodnost u grudima polako prestaje, dolazi do ciklusa i grudi se vraćaju u svoju nekadašnju veličinu.

Česte bolove u dojkama ljekari nazivaju mastalgija. Ovo nije bolest i, prema statističkim podacima, od mastalgije pati svaka peta žena u reproduktivnom dobu. Razlog nastanka bola je kompresija nervnih završetaka nabubrenog tkiva.

Znak zdravstvenih problema

Ako imate jak bol u dojkama i tokom menstruacije, to može biti znak zdravstvenih problema. Možda su vaše nelagodnosti izazvane:

- hormonskim poremećajem ili neravnotežom hormona estrogena i progesterona

- raznim vrstama ginekoloških oboljenja (neka od njih se javljaju usljed hormonskih poremećaja)

- zbog povrede

- međurebarne neuralgije

U svakom slučaju, za tačno utvrđivanje uzroka bola u grudima treba konsultovati ljekara.

Hormonski poremećaj često je posljedica hormonalnih lijekova, hitne kontracepcije ili problema endokrinog sistema. Bol u grudima može biti samo jedan od simptoma bolesti i prvo zvono za zabrinutost.

Naprimjer, mastalgija je, također, posljedica nedostatka progesterona i ukoliko se na vrijeme ne obratite ljekaru, može izazvati druge ozbiljne poremećaje.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.