x

Njega bebe

Šta kada se beba uplaši kupanja

Pravilna njega bebe preduvjet je dobrog zdravlja i lijepog izgleda. Kao i svi drugi organi, koža beba je nezrela jer joj nedostaje zaštitni keratinski sloj pa je osjetljiva i zahtijeva najveću moguću svakodnevnu njegu.

Novorođenčetu kupanje u toploj vodi prija, jer je ono boravilo u toploj vodi i prije rođenja. Beba je spremna za kupanje nakon što joj otpadne pupak, a do tada se dijete njeguje po regijama: lice, oči, uši, nos, kožni nabori na vratu, pupak, predio spolnih organa te guza.

Temperatura u prostoriji u kojoj namjeravate kupati bebu trebala bi biti oko 22-23 stepena, a temperatura vode 37 stepeni. Temperaturu vode provjerite laktom ili posebnim toplomjerom za vodu.

Ako se dijete prestraši kupanja zbog pretople ili prehladne vode ili nesigurnosti koju osjeti prilikom kupanja, neće baš uživati u kupanju, baš kao ni vi. A, kupanje upravo treba biti užitak i za vas i za bebu. Pripremite baš sve što će vam trebati za kupanje, jer dijete ne smijete ni na trenutak ostaviti samo u kadici ili na stolu za previjanje.

* Pranje vrata: Posebnu pažnju obratite naborima na dječijem vratu, gdje se dvije površine kože dodiruju i lako dođe do upale.

* Područje ispod ruku: Ruku uvijek treba podignuti kako bi mogli djetetu dobro oprati taj dio ispod pazuha, jer dojenče u prvim mjesecima obično drži ruke stisnute uz tijelo.

* Noge: Operite ih po cijeloj dužini, posebno pazeći na predio između nožnih prstiju gdje se često stvore nakupine sitnih ljuskica.


* Područje guze i spolovila: Kod djevojčica nježno očistite područje između malenih usana i to tako da se skine bjelkasti pokrivač koji u prvim sedmicama štiti od infekcije. Nakupine smegme kod muške dojenčadi može izgledati kao bijela izbočenja ispod prepucija, koja se nakon laganom povlačenja kožice očiste.

Pranje i njega ove osjetljive regije uvijek se provodi od sprijeda prema nazad kako ne bi došlo do infekcije, posebne kod djevojčica.

* Glava: Ako beba ima tjemenjaču, skinite je prvo bebi uljem, a onda pažljivo operite tjeme, koristeći blagi šampon. Pazite da voda ne uđe u bebine uši i oči.


Koliko često kupati bebu

Dojenče možete kupati svakodnevno, ali to nije neophodno. Do navršena četiri mjeseca koža bebe ima određeni zaštitni hidrolipidni sloj zbog djelovanja majčinih hormona na žlijezde lojnice. Dojenče krajem prve godine puže i prlja se te ga je potrebno kupati sveke večeri, što je ujedno i početak rituala za uspavljivanje.

U prvim sedmicama života kupanja obično traju oko pet minuta. Kasnije, s razvojem dijete više uživa u kupanju pa se time i kupanje odvija duže.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.